Felesleges volt az újabb leminősítés

Rúgott még egyet a padlóról felkelni igyekvő Görögországba a Moody’s hitelminősítő tegnap azáltal, hogy újra leminősítette. A lapunknak nyilatkozó szakemberek feleslegesnek nevezték ezt a lépést, szerintük – ha a hellén adósság gondja nem oldódott is meg – sokat javult a múlt heti megállapodásnak köszönhetően Athén helyzete.

Nagy Vajda Zsuzsa
2011. 08. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét lerontotta a görögök adóssági besorolását a Moody’s hitelminősítő három fokozattal, hiába állapodtak meg az Európai Unióban múlt héten Görögország újabb kimentéséről. Ez azt jelenti, hogy ha Athén a piacról szerezné be az államháztartásához szükséges pénzt, drágábban juthatna hozzá a hitelekhez. Egyelőre azonban a görögök az erősebb uniós tagállamok lélegeztetőgépéhez vannak kötve, a finanszírozásukat még hosszú ideig a mentőcsomagokból állják, így a leminősítésnek tulajdonképpen túl sok gyakorlati jelentősége nincs.
A hitelminősítő azzal indokolta a görögök lepontozását, hogy a 110 milliárd eurós segélycsomag néhány napos átmeneti fizetésképtelenséggel jár együtt. – Aki pedig egyszer csődbe került, az múltbéli tapasztalataink alapján ismételten fizetésképtelen lesz – indokolta a Wall Street Journal szerint a döntésüket Sarah Carlson, a Moody’s elemzője. Abban is bizonytalanok, hogy mennyit fognak érni a piacon azok a garanciák, amelyeket a magánbefektetők kapnak az EU-tól a segélycsomag költségeiben való részvételért. A magánbefektetők a csomag csaknem felét állják azáltal, hogy a görög állam tartozásainak egy részéről lemondtak. Ez úgy valósul meg, hogy a lejáró hellén államkötvényeket becserélik későbbi lejáratúra, s ezen keresztül huszonegy százalékkal kevesebb pénzhez jutnak.
Görögország jobb helyzetbe került az új segélycsomagnak köszönhetően, ezért a hitelminősítőknek inkább felminősíteniük kellett volna az országot – mondta a Magyar Nemzetnek Barcza György, a K&H Bank vezető elemzője. A hitelminősítők le vannak maradva újra – tette hozzá arra célozva, hogy korábban is késve reagáltak, csak akkor éppen fordítva jártak el, vagyis semmit nem érő vállalati részvényeknek adták a legkiválóbb osztályzatokat. Barcza arra emlékeztetett, hogy a belgáknak sikerült a GDP-jükhöz képest 140 százalékon álló adósságot leszorítaniuk, így nem reménytelen az sem, hogy a 150 százalékról Athén is visszatérjen egy egészségesebb tartományba.
A lapunknak nyilatkozó Lóránt Károly közgazdász szerint is céltalan volt a legújabb leminősítés. A szakember ugyanakkor úgy látja, hogy a göröghöz hasonló államadósságokat képtelenség leépíteni, ugyanis kiszolgáltatottá teszik az országot a spekulációval szemben. – Egy lufi az egész. A kérdés csak az, hogy mikor fog kipukkadni. A fejlett országok, beleértve az Egyesült Államokat, oly mértékben el vannak adósodva, hogy azt lehetetlen visszafizetni – hangsúlyozta. Mint mondta, az unió továbbra sem kíván foglalkozni azokkal a gazdasági egyensúlytalanságokkal, amelyek az adósság felhalmozásához vezettek. Az eladósodottság növekedését ugyanis még a felelőtlenül gazdálkodó Görögországban is csak fele részben okozta a költségvetési hiány, vagyis az, hogy többet költött bevételeinél. A hitelek nagy részét – mutatott rá Lóránt Károly – a nagy mennyiségű import miatt kellett felvenni, amely jóval alatta marad a helléneknél az exportnak, s így kereskedelmi deficitet, majd fizetésimérleg-hiányt eredményez. Az unió azonban hárítja ezt a problémát, legutóbb Angela Merkel német kancellár azt mondta, hogy exportképességükön nem kívánnak változtatni. Márpedig ha egy országban oly mértékű kereskedelmi többlet keletkezik, mint a németeknél, annak valahol hiányként is jelentkeznie kell, s ennek a folyamatnak az egyik áldozata Görögország.

Piros pont a cseheknek. A másik hitelminősítő, a Fitch Ratings megerősítette Csehország és Ausztria egyaránt elsőrendű besorolását tegnap. Szerinte javult a cseh közfinanszírozási rendszer, s enyhülnek az osztrák bankok közép-, kelet- és délkelet-európai jelenlétével kapcsolatos aggodalmak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.