Fizetnek a tűzoltóknak

Hírösszefoglaló
2011. 08. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdik a tűzoltók elmaradt illetményének kifizetését, így december 15-ig mindenki hozzájut elmaradt túlóradíjához. A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint mindez utófinanszírozással történik. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megállapodást köt a tűzoltóságokat fenntartó településekkel, az önkormányzatok megelőlegezik a bíróság által megítélt járandóságot, majd elszámolnak az állammal. A szaktárca közleménye nem tér ki a túlórapénzek fedezetére.
A Belügyminisztérium korábban jelezte, ezzel az előző kormány mulasztását igyekeznek pótolni, hiszen 2004 és 2007 között nem voltak ilyen kifizetések. A túlóradíjakra kamatokkal és munkáltatói járulékokkal együtt 6,5 milliárd forintot szán a BM. A tűzoltók túlóradíja abból adódik, hogy míg korábban a szolgálati idő 54 órában volt meghatározva a hivatásosok szolgálati viszonyáról szóló törvényben, az európai uniós csatlakozás után ez 48 órára csökkent. Az Európai Unió egy 2003-as irányelvében 48 órában maximálta a szolgálati időt, ezt a jogharmonizáció során a magyar jog 2008 januárjától vette át. A tűzoltók az uniós csatlakozás után, 2004. május 1. és 2007. december 31. között nem kapták meg a Legfelsőbb Bíróság által is túlmunkának kimondott szolgálatuk utáni díjukat.
Kontrát Károly belügyi államtitkár szerint a kifizetések megkezdésével „a szocialisták által az adófizetők szekrényében hagyott csontvázat sikerült kipenderíteni”. Felidézte: Pintér Sándor belügyminiszter már a parlamenti meghallgatásain fontosnak tartotta, hogy a tűzoltók túlmunkája után járó kifizetést rendezzék.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.