Földcsuszamlás Dél-Koreában

A heves esőzések nyomán kialakult földcsuszamlásokban legkevesebb harminckét ember életét vesztette, huszonnégyen megsérültek és sokan eltűntek Dél-Korea egyik üdülőfalujában és a fővárosban. Szöulban nem járnak a vonatok, szinte mindent elöntött a víz.

Hírösszefoglaló
2011. 08. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legkevesebb harminckét ember életét vesztette és tíz ember eltűnt Dél-Koreában a heves esőzések nyomán kialakult földcsuszamlásokban tegnap – jelentett az AP. A fővárostól, Szöultól 85 kilométerre keletre található Csuncseonban négy épületre, köztük két kisebb szállodára zúdult sárlavina. Tíz, a helyi általános iskolában önkéntes munkát végző diák is az áldozatok között vol, a fiatalokat álmukban érte a halál, amikor szállásukat a törmelék elárasztotta. A térségben napok óta szakadatlanul esik az eső, ami meglazította a talajt, földcsuszamlást okozva. Több mint 250 milliméter csapadék esett a városban. Körülbelül ötszáz mentő és civil próbálta a romok alól kimenteni a túlélőket. Hivatalos beszámolók szerint legalább huszonnégyen megsérültek.
Dél-Korea fővárosában, Szöulban tizenhatan életüket vesztették egy földcsuszamlás következtében, tízen – köztük egy gyermek – pedig eltűntek. Az elmúlt napokban csaknem 400 milliméter eső esett a városban, és meteorológusok szerint további 250 milliméter csapadékra lehet számítani. Szöulban tegnap teljes volt a káosz, a vonatok nem jártak, az utakat és a metróállomásokat elárasztotta a víz. A heves esőzések következtében 620 ember vált otthontalanná és legkevesebb 700 ingatlant és ezer gépkocsit árasztott és mosott el a csapadék.
Eközben a Fülöp-szigetekre zúduló Nock-Ten trópusi vihar miatt kialakult áradásokban és sárlavinákban húsz ember vesztette életét és tízezrek kényszerültek otthonaik elhagyására – adta hírül a BBC. Luzon szigetét még a hét elején érte el a monszun; az óránkénti kilencven kilométeres széllökéssekkel száguldó vihar elektromos vezetékeket szaggatott le. Több komp- és repülőjáratot is törölni kellett, iskolákat és hivatalokat zártak be.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.