Gazdagok? Szegények

Fehéren feketén

2011. 08. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az év legrangosabb hazai sporteseménye. Így reklámozzák a szervezők a csütörtökön kezdődő szegedi kajak-kenu világbajnokságot. Az egyéves készülődés alatt akadt olyan elhibázott nyilatkozat, amelyben a jelzős szerkezetből kimaradt a „hazai”, amiért aztán a sportág vezetői kaptak hideget, meleget. Ám az a kifogás a mai napig tartja magát, baj van azon nemzet sportéletével, amelynek a kajak-kenu vb a legjelentősebb eseménye. Nem vitás, ha a magyar labdarúgó-válogatott úgy várná a svédek elleni szeptember 2-i Európa-bajnoki selejtezőt, hogy győzelme esetén garantált részvevője a 2012-es kontinensviadalnak – pláne, ha a mérkőzés rangját megillető impozáns stadionban, hatvanezer néző előtt lépne pályára –, ha a Formula–1-es Magyar Nagydíjon magyar pilóta is körözött volna a dobogós helyekért, ha a győri hölgyek vagy a veszprémi férfiak kézilabda Bajnokok Ligája-döntőt játszhattak volna (ráadásként persze hazai közönség előtt), akkor a kajak-kenus címke magyarázatra szorulna.
Ha… a szegedi vb azonban maga a valóság. Vitán felül az elmúlt másfél évtized legeredményesebb magyar sportágában, amely akkor volt képes fejlődni, amikor a legtöbb sportágunk ijesztően visszaesett a nemzetközi összevetésben.
Sokat hangoztatott tézis, hogy a magyar olimpiai sportágak – köztük a kajak-kenu – a labdarúgásból kivont pénzeknek köszönhetik sikereiket. Már csak ezért is érdemes elolvasni Hesz Mihály vallomását: mégis, mikor, hol és legfőképpen milyen mértékben kezdődött el ez a kivonás? Aki kicsit is járatos a magyar futball világában, jól tudja, a fociból elsősorban nem az anyagi, hanem a szellemi tőkét vonták ki. A rendszerváltozás előtti magyar sport évtizedeire visszagondolva nem csupán labdarúgásban, a többi sportágban se nagyon rendeztünk világversenyeket – merthogy nem volt meg hozzá a kellő infrastruktúra. Egerszeginek, Darnyinak, Hargitaynak, a Faragó-féle pólós aranycsapatnak, Wichmann-nak, Csipesnek sem adatott meg, hogy hazai közönség előtt küzdjön vb- vagy legalább Eb-aranyért. Egy-egy jól sikerült hazai viadalt, mint például az 1955-ös férfi kosárlabda és az 1966-os atlétikai Európa-bajnokságot, az 1969-es öttusa-világbajnokságot, az 1983-as (C csoportos!) jégkorong-vb-t generációk emlegették még évtizedek múltán is.
A magyar kajak-kenusok az 1968-as olimpián taroltak először – Hesz és Tatai aranyán kívül valamennyi egységünk érmet szerzett! –, ám az első hazai világbajnokságra harminc évet, 1998-ig kellett várni. Ma ott tartunk, hogy a szegedi elismerten a földkerekség legjobb kajak-kenus pályája. Az idei rendezést igazi sportdiplomáciai sikerként úgy nyertük el, hogy a versenyzők (nem csak a magyarok) fellázadtak az eredeti helyszín, a franciaországi Vichy hiányosságai ellen, s beugróként Szegeden kívül más város igazából szóba sem került.
Máig sikeres sportágainkat, így a kajak-kenut az a lánc tartja egyben, amely Fábián Lászlótól Hesz Mihályon, majd Gyulay Zsolton át egészen Kammerer Zoltánig, sőt a vb legifjabb magyar indulójáig, Tótka Sándorig összefűzi a bajnokokat.
Senkit sem kívánok becsapni, a kajak-kenu nem pótolhatja a futballt. Egyhétnyi figyelem, elismerés azonban kijár a vb-nek, a magyar klasszisoknak.
Mások attól nem lennének gazdagabbak, ha velük szegényebbek lennénk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.