Gyulai siker Shakespeare szellemében

A gyulai Shakespeare-fesztivált is meghívták az elsősorban amerikai tagokat tömörítő Shakespeare Theater Association szervezetbe; a nemzetközi szövetségnek csak néhány európai tagja van, amely most magyar fesztivállal is bővül.

R. Kiss Kornélia
2011. 08. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gedeon József, a gyulai Shakespeare-fesztivál igazgatója a bejelentésre reagálva lapunknak elmondta: azt reméli, a gyulai seregszemle most még inkább bekapcsolódhat a nemzetközi színházi élet vérkeringésébe. – Hét évvel ezelőtt kezdtük, de már az első pillanattól jeles külföldi rendezők voltak a vendégeink, és a legjobb magyar rendezések közül is vendégeskedett néhány külföldön – idézett fel néhány jelentős pillanatot a fesztiváligazgató. – Korábban már megalapítottuk az európai Shakespeare-fesztiválok hálózatát, amely ma is működik. Ennek a szervezetnek jelenleg nyolc európai fesztivál a tagja; a gyulai fesztivál sokat profitált ebből az együttműködésből is. A Shakespeare Networkkel szemben a Shakespeare Theater Association nem európai, hanem amerikai alapítású szervezet, amely most kezd el nyitni Európa felé – magyarázta Gedeon József, aki úgy vélekedett: az új tagság révén lehetőség nyílhat meghívni olyan nívós előadásokat, amelyek más fesztiválokon is szerepeltek korábban. – Sokszor szomorúan látom, hogy a nagy fesztiválokon kevés magyar bemutatkozás van. A magyar kulturális szervezőknek nagyobb gondot kellene fordítaniuk erre – vélekedett Gedeon József.
A Gyulai Várszínház a teátrumi munka mellett a zenei életben is próbálja megvalósítani ezt a modellt: a hét végén huszadik alkalommal rendezik meg a Gyulai jazz- fesztivált, ahol a magyar jazz legjava mellett idén is meghallgathatjuk egy világsztár produkcióját: ma este Victor Bailey basszusgitáros és együttese lép fel a városban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.