Hamarosan kezdődnek a bankperek

Egyre többen csatlakoznak azokhoz az adósokból álló csoportokhoz, amelyek azt tervezik, hogy augusztus végén perbe fogják a pénzintézeteket. Indoklásuk szerint a devizahitelek és az egyoldalú szerződésmódosítások miatt kár érte az ügyfeleket. Az adósoknak nem lesz könnyű dolguk: a korábban indított perek rendre eredménytelenek maradtak.

Csécsi László
2011. 08. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Augusztus végén kerülhetnek bíróság elé azok a keresetek, amelyeket a Magyar Szociális Kerekasztal körül szerveződő hitelkárosultak nyújtanak be a bankok ellen. A tervek szerint az egyes pénzintézetek ügyfeleiből álló csoportok pertársaságokat alapítanak. Ez azt jelenti, hogy a társasághoz csatlakozó adósok együtt nyújtanak be keresetet a bankjuk ellen. Simó Endre, a Magyar Szociális Fórum vezetője, a perek egyik ötletgazdája lapunknak elmondta: eddig 8-10 bank ügyfeleiből szerveződtek csoportok, ezek taglétszáma folyamatosan emelkedik. Az adósok a fórum honlapján jelezhetik a csatlakozási szándékukat. – A beadványokon olyan ügyvédi kör dolgozik, amelyik nem az anyagi haszonszerzést, hanem az emberek érdekeinek érvényesítését tartja szem előtt – közölte Simó Endre.
A kerekasztal az utóbbi hónapokban több szakmai anyagot is megvizsgált. Ezek közös jellemzője, hogy a devizahiteleket túlságosan kockázatosnak, sőt, hibás termékeknek tartják, és elfogadhatatlannak ítélik meg a bankok egyoldalú szerződésmódosításait. A kerekasztal szakmai tanácsa előtt lévő legfrissebb munkaanyag például megállapítja: általánosnak számít, hogy az adósok olyan szerződéseket írtak alá, amelyek egyoldalúan, kizárólag a hitelnyújtónak biztosítanak előnyöket – indokolatlanul –, hiszen olyan rendelkezéseket alkalmaztak, amelyek kiszámíthatatlanná teszik a hitel árát. Állítják: ezekben a hitelekben annyi kockázati tényező van, hogy egyetlen szerződés teljes hiteldíjmutatója sem felelhet meg a valóságnak, ez pedig önmagában is alapja lehet a szerződés semmisségének. A szakmai vita a tervek szerint augusztus 10-ig lezárul, a keresetek azt követően készülnek majd el.
A civil szervezetek tagjai között egyébként élénk vita alakult ki arról, hogy pertársaság vagy egyéni keresetek formájában lenne célszerűbb megkeresni a bíróságokat. A Magyar Szociális Fórum honlapjára több olyan keresetvázlat is felkerült, amely alapján bárki el tudja készíteni a saját beadványát.
A kerekasztal kezdeményezése egyébként nem az első kísérlet a pénzintézetek perbe fogására, ám az eddigi próbálkozások rendre eredménytelenek maradtak. Czirmes György ügyvéd – aki több civil szervezettel karöltve jelenleg is harminc pénzintézetet perel az ügyfelek nevében – nemrégiben lapunknak elmondta: a bíróság többször is visszadobta a keresetüket, a legutóbbi fellebbezésükről pedig várhatóan szeptemberben születik majd döntés. Eredménytelen maradt az a 2008-as próbálkozásuk is, amelynek során az Alkotmánybírósághoz fordultak, mert az alaptörvénybe ütközőnek vélték az egyoldalú szerződésmódosításokat. A megkeresésükre nem érkezett válasz. Mint ahogy a választási bizottság sem reagált arra a népszavazási kezdeményezésükre, amelyben ezt a kérdést tették volna fel: akarja-e ön, hogy egyoldalúan lehessen módosítani a banki hitelszerződéseket?
A civilek próbálkozásait látva felmerülhet a kérdés, hogy valóban a peres eljárás jelentheti-e az egyetlen megoldást. Az adósok azt állítják, a pénzintézetekkel folytatott párbeszéd kifulladt, a vélemények pedig egyáltalán nem közeledtek egymáshoz.
A pénzügyi szektor álláspontja szerint a bankok annak idején nem sejthették előre, hogy milyen helyzetet teremtenek a devizahitelek egy válság idején, vagyis csak nagyon kis felelősség terheli őket a külföldi fizetőeszközben jegyzett kölcsönök elterjedése és a jelenlegi fizetésképtelenség miatt. A pénzintézetek álláspontját a Magyar Bankszövetség a napokban a rangosabb lapokban meg is jelentette.
– Lehet állítani, hogy a bankok túl könynyen hiteleztek, ám nem szabad elfelejteni, hogy a pénzintézetek a realitásokat szem előtt tartva végeztek szakmailag megalapozott kockázatfelmérést – jelentette ki tegnapi számunkban Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára. Róna Péter közgazdász, több évtizedes bankvezetői tapasztalattal a háta mögött, ugyanakkor azt kérdezi, hogy mi értelme a kockázatfelmérésnek, ha a bankok nem vállalnak felelősséget annak eredményéért. Állítása szerint a bankok szerepe nem az, hogy átruházzák a kockázatot az ügyfeleikre, hanem a rizikó körültekintő felmérése, annak beárazása, és a vállalhatatlan kockázatok kiszűrése. Róna Péter a bankszövetség tegnapi cikkére adott válasza lapunk hatodik oldalán olvasható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.