Harc és ármány az egyházi normatíváért

Kocsis Fülöp görög katolikus püspök nevét aláhamisították azokon az iratokon, amelyekkel egyházuk esztergomi papja átvette volna az Arany Alkony Idősotthonok fenntartását. A valótlan dokumentumok egyszersmind kilenc épület bérleti szerződéseit is tartalmazták. A tét évi 762 millió forint egyházi normatíva megszerzése volt. Erre a korábbi fenntartó, a Kálvin János Református Presbiteri Misszió – amelynek gazdasági háttércsatlakozásai egészen Liechtensteinbe és a másik offshore-paradicsomba, Belize-be vezetnek – az új egyházi törvény miatt már nem jogosult.

Sipos Anett
2011. 08. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Arany Alkony Idősotthonok 15 éve nyújtanak szociális szolgáltatást nyugdíjasok részére Budapesten és környékén. Reklámszövegeikben szerepel, hogy idén június 30-tól már az Esztergomi Görög Katolikus Egyházközség az új fenntartója az intézményeiknek. A dolog szépséghibája, hogy az Esztergomi Görög Katolikus Egyházközösség egyszemélyes, mindössze egyetlen lelkésze van, hisz az egyház hívei a főváros környékén szórványban élnek, jelentősebb tömbök Kelet-Magyarországon találhatók.
A püspök, aki a kánonjog szerint kizárólagos aláírási joggal rendelkezik a polgárjogi szerződésekre az egyház nevében, kifejezetten elutasította az Arany Alkony képviselőjének ajánlatát. Ők ennek dacára benyújtották a Magyar Államkincstárhoz az egyházi normatívaigénylésüket, méltányossági kérelemmel, gyors elbírálást kérve, a görög katolikus egyházzal aláírt megállapodásra hivatkozva. Ezen hamis fenntartói dokumentumokat még tetézik azokkal a bérleti és egészségügyi szolgáltatási szerződésekkel, amikkel lehetőség nyílhatott volna a sebtiben igényelt egyházi normatívából befolyó 762 millió forintot, havi több tíz millió forintonként, magáncégeikbe átszámlázni.

A Kálvin János Református Presbiteri Misszió – amelynek hitéleti tevékenységéről az interneten semmilyen konkrét információ nem lelhető fel – mögött olyan cégek hálózata állt, amelyek a cégjegyzékből látható végpontjai Belize-be és Liechtensteinbe vezetnek. Az Arany Alkony Idősotthonoknak helyet adó ingatlanok tulajdonosai ezek az offshore-háttérrel rendelkező cégek voltak, a Kálvin János Református Presbiteri Misszió haszonélvezeti joggal rendelkezett. A görög katolikusok nyakába varrt ingatlanok bérleti szerződései szerint az egyház havi 40,3 millió forintot fizetett volna ki bérleti díjként, ami már csak azért is képtelenség az egy szem pappal rendelkező esztergomi térségben, mert az egész egyház magyarországi éves költségvetése sem bírná el ezt, nemhogy az esztergomi parókiáé.
Minderre azért volt szükség, mert az új egyházi törvény szerint a Kálvin János Református Presbiteri Misszió nem minősül egyháznak, így nem jogosult egyházi támogatásra az államtól. Miután a jogszabály hatályba lépett, az Arany Alkony Idősotthonok ingatlanainak tulajdonosa, a Medicatus Kft. és annak ügyvezetője, Fülöp Róbert végigroadshow-ozta a történelmi egyházakat azzal, hogy vállalják át az Arany Alkony Idősotthonok fenntartását. Sem a baptista, sem a református egyház, sem az esztergomi érsekség, sem a görög katolikus püspök nem állt kötélnek.
Ekkor keresték meg Cselényi Istvánt, az esztergomi egyházközség egyszemélyes vezetőjét. Amint arról a püspök lapunknak beszámolt: Cselényi nemcsak szerződéseket írt alá, de még az ő aláírásának hamisításában is segédkezhetett. Cselényi István a szerződések aláírása után két hétre sietve külföldre távozott, majd hazaérkezése után Kocsis Fülöp, a hajdúdorogi görög katolikus püspök eltávolította hivatalából. A történtek miatt Czifra Károly, az egyházmegye jogi képviselője büntetőfeljelentést tesz okirat-hamisítás miatt. Az ügyvéd szerint megalapozott a gyanú jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének elkövetésével kapcsolatban is, mert a Kocsis Fülöp aláírásának hamisításával készített igazolás az államkincstárhoz is kerülhetett, ahol az egyházi normatíva lehívását sürgették az egyházközség nevében.
Kocsis Fülöp püspök egy héttel a szerződések aláírása után szerzett tudomást az ügyről, mikor az esztergomi pap megírta neki, hogy jó lenne az egyházuknak, ha átvenné ezeket az intézményeket, majd ugyanebben a levélben jelezte azt is, hogy két hétig külföldön lesz, addig nem elérhető. Ezután a püspök a Pest megyei kormányhivatalnak, a fővárosi kormányhivatalnak, az Arany Alkony Idősotthonok minden vezetőjének és az államkincstárnak is írt levelet, amiben tájékoztatta őket, hogy a görög katolikus egyház bármilyen ellenkező híresztelés ellenére nem vette át a szociális otthonok üzemeltetését, és a jövőben sem kíván offshore hátterű cégekhez kapcsolódva végezni szociális tevékenységet. Kiemelte, hogy a Kálvin János Presbiteri Misszió volt gazdasági igazgatója, Murinai János nem állt, és nem áll a görög katolikus egyháznál alkalmazásban. Utóbbi kijelentés azért vált szükségessé, mert a Magyar Államkincstárnál (is) Murinai jelentkezett be az egyházi támogatás összegéért, mint a görög katolikus egyház gazdasági igazgatója.
A kánonjog szerint az egyházban nincs gazdasági igazgatói poszt. A XXI. század menedzserei kénytelenek megelégedni pénztárosi elnevezéssel, mert ott csak ez adott. Erről azonban Murinai, az Arany Alkony Idősotthonok volt gazdasági vezetője nem tudhatott, ahogy az ügylethez szükséges okiratok döntő részét szerkesztő ügyvédjük, Dessewffy Alice sem. Az ügyben a Dessewffy Dávid és Társai ügyvédi iroda furcsa módon az összes érdekelt egyház (a görög katolikus és a kálvini misszió) egyidejű képviseletét is ellátta. Bár Cselényi István állítása szerint nem fizetett az ügyvédi irodának – amelyet Fülöp Róbert, a Medicatus cégcsoport emblematikus figurájának javaslata alapján bízott meg – az egyházközség számlájáról, Cselényi Murinai Jánosnak és munkatársának, Lendvai Erzsébetnek adott meghatalmazása után közel 4,5 millió forint átutalás megtörtént a Dessewffy ügyvédi iroda felé. A részletek még nem tisztázottak.
Murinaiék regnálása alatt nem ez az egyetlen szokatlan pénzügyi művelet. A Görög Katolikus Egyházközség számlájáról további közel 100 millió forintot átutaltak a Biggie Kft. részére (lásd az ábrán).
2011. június 28-án a fent már említett üzemeltetési és bérleti szerződéseken túl jutott idő a törökbálinti önkormányzattal és a Budaörsi Kistérség Többcélú Társulásával is ellátási szerződések módosítására, amelyben a kálvini missziótól a görög katolikus egyház papíron átvállalja a gondozottakat. Másnap – egyetlen nap alatt – Budapest Főváros Kormányhivatala a fenntartóváltást átvezette, határozata harmadnap jogerőre is emelkedett. Mi több, a Pest Megyei Kormányhivatal is határozatot hozott az ügyben a szerződéskötéstől számított két nap múlva.
– A Hajdúdorogi Egyházmegye az ügyben keletkezett összes „szerződést” megtámadta. Kezdeményezte az eredeti állapot helyreállítását. A történteket pedig jelezte az illetékes kormányhivataloknak és a Magyar Államkincstárnak is, emellett büntetőeljárást is kezdeményez. A Hajdúdorogi Egyházmegye nem vesz részt olyan jogügyletben és nem támogatja olyan jogügyletek létrejöttét, amely csupán az egyházi kiegészítő normatíva megszerzését és az azon való osztozkodást szolgálja. A Hajdúdorogi Egyházmegye az állami juttatásokat rendeltetésüknek megfelelően, a szociális, a gyermekvédelmi és a közoktatási feladatokban való részvétel során az evangelizáció krisztusi parancsának szem előtt tartásával az ellátottakat érdekében használja fel. Épp ezért nem képzelhető el szerepvállalás egy ilyen zavaros, átláthatatlan ügyletben, mint amiről most szó van. – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Czifra Károly, a görög katolikus egyházmegye ügyvédje.
Szerettük volna megszólaltatni Fülöp Róbertet, a Medicatus cégcsoport vezetőjét, de lapzártánkig nem reagált kérdéseinkre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.