Három év négy kivégzésért

Nagy Áron
2011. 08. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ítéletet hirdetett a mexikói Morelos állam bírósága Edgar N., a tavaly elfogott tizennégy éves gyilkos ügyében – közölte a közép-amerikai ország regionális hírmagazinja. A La Unión de Morelos tudósítása szerint ugyan a bíró verdiktje részletes indokolását csak holnap olvassa fel, a keddi, utolsó tárgyalási napon négy ember megölésében való bűnrészesség, katonai fegyverzet, valamint kábítószer birtoklása miatt szabta ki büntetést a Cártel del Pacífico Sur (CPS) nevű bűnszervezet egykori tagjára. Az egyesült államokbeli San Diegóban született, a saját bevallása szerint tizenegy éves kora óta az egyik mexikói maffiacsoportnak dolgozó fiút 2010 decemberében fogták el Cuernavaca repülőterén, ahonnan nővérével Tijuanába, onnan pedig haza akartak utazni. Az „El Ponchis” néven ismerté vált gyermekbűnöző történetét azonnal felkapta a tengerentúli sajtó. A fiú még interjút is adott, amelyben elmondta, kábítószer és halálos fenyegetés hatása alatt vett részt a kivégzésekben. Edgar N.-t az ítélet jogerőre emelkedése után, augusztusban egy fiatalkorúak számára fenntartott börtönben helyezik el.
A drogkereskedelemmel öszszefüggő bűncselekmények miatt felelősségre vont tizennyolc évesnél fiatalabb elítéltek száma folyamatosan nő Mexikóban, amióta öt éve Felipe Calderón, az ország elnöke meghirdette a kartellek elleni háborúját. Az elfogott, és letöltendő szabadságvesztésre ítélt gyermekek száma három év alatt közel kétszeresére nőtt. Amíg 2006-ban 482 fiatalkorú volt börtönben, addig 2009-ben már 810 fiút, valamint leányt tartóztattak le és ítéltek el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.