Hétről a hatra jutottak

Két hatodik hely a tegnapi magyar mérleg a sanghaji vizes világbajnokságon. Hosszú Katinka 200 vegyesen csalódottan, Gyurta Dániel 100 mellen elégedetten fogadta e végkifejletet, miközben mindkettejüknek ez a gyengébb számuk. Gyenge száma persze milliónyi úszónak van – de nekik szerencsére akad erősebb is.

Ballai Attila
2011. 08. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hosszú Katinka már a vasárnapi elődöntőben arra panaszkodott, hogy mindene fáj, nem érzi jól magát. Más ilyenkor ledől pihenni. Ő ellenben tegnap hatodikként zárt a 200 vegyes fináléjában. Ötvennél, azaz a pillangó után még vezetett, fél távnál is tartotta a tempót, ám mellen viszszaesett, ami éppúgy nem meglepetés, mint ahogyan a hatodik helyezése sem, a két évvel ezelőtti vb-bronza dacára sem. Az viszont igen, hogy már ezt a számot is hazai versenyző viszi el az angolszászok előtt, méghozzá a tizenöt esztendős Je Si-ven. Abba már beletörődött a világ, hogy ha egy kínai tetszőleges magaslatról leveti magát, és vízbe érkezik, nyer műugrásban egy vb-érmet, leginkább aranyat, de a 200 női vegyes esetében ezt még szokni kell.
Hosszú Katinka nem repesett a hatodik helye miatt, az ugyancsak a hetedik idővel kvalifikált Gyurta Dániel bezzeg igen, ő 100 mellen foglalta el ezt a pozíciót. Mestere, Széles Sándor a rajt előtt írásban közölte vele, „ha megcsípsz egy hatodik helyet, akkor király vagy”, ám a koronázás ideje remélhetőleg 200 mellen jön majd el, mint ahogyan Hosszú fő száma is a 400 vegyes.
Úgyhogy reményeink még bőven akadnak, ma viszont egyetlen döntősünk sincs. Az még papírforma, hogy a 200 háton ifjúsági olimpiai bajnok Bernek Péter a rövidebb távon, 100-on egyéni csúccsal is csak a 34. helyre fért be, Risztov Éva 11. helye, azaz kiesése 1500 gyorson azonban már csalódás.
Elsősorban bizonyára saját maga számára, hiszen miután a nyílt vízen, 10 kilométeren kizárták, a medencében szerette volna megmutatni, még mindig, 25 évesen, hosszabb önkéntes száműzetés után is mire képes. A jelek szerint a 11. helyre, és még 16:13.00 perces országos rekordjával sem jutott volna be a nyolc közé. „Nem érzem, hogy hibáztam volna, de valahogy nem jött ki az a sok munka, amit elvégeztem. Az is tény persze, hogy két éve nem versenyeztem medencében” – nyilatkozta a távirati irodának az előző évtized első felében sokszoros világ- és Európa-bajnoki érmes, akinek talán ismét ideje lenne felismernie: napjaink úszósportjában tetszőlegesen sok munka is kevés lehet extra adottságok híján. Risztov egykori sikereit is a fanatizmusának köszönhette, ami a nyílt vízről még így is kisegítheti a londoni olimpiára.
Női pólósaink a szombati nyolcaddöntő elvesztésével tipikusan abba a helyzetbe kerültek, amin már javítani nem lehet, rontani ellenben még igen. Tegnap ezt nem tették meg, 17-13-ra verték Spanyolországot, így holnap a 9. helyért mérkőzhetnek Kubával.
A fiúk pedig ma közép-európai idő szerint reggel nyolckor az Egyesült Államokkal a négybe jutásért pólóznak. Riválisaink vasárnap 17-4-re lelépték Kanadát, de ez annyira sem lehet kiindulási alap, mint a pekingi olimpiai finálé, amikor a mieink 14-10-re intézték el az „amikat”. A szerb–német negyeddöntő tűnik a leginkább „leúszottnak”, miközben a horvát–montenegrói és az olasz– spanyol párharcban bármi előfordulhat, ahogyan az egy délszláv és egy latin csetepatéhoz illik.

Tegnapi eredmények. Úszás, 100 női pillangó: 1. Dana Vollmer (Egyesült Államok) 56.87; 50 férfi pillangó: 1. Cesar Cielo (Brazília) 23.10; 200 női vegyes: 1. Je Si-ven (Kína) 2:08.90; 100 férfi mell: 1. Alexander Dale Oen (Norvégia) 58.71. Női vízilabda, a 9-12. helyért: Magyarország–Spanyolország 17-13.
Mai program. Úszás, előfutamok 3.00: 800 férfi gyors (Gyurta Gergely, Kis Gergő), 50 férfi mell, 200 férfi pillangó (Biczó Bence, Cseh László), 200 női gyors (Mutina Ágnes, Verrasztó Evelyn); elődöntők 12.00: 50 férfi mell, 200 férfi pillangó, 200 női gyors; döntők 12.00: 200 férfi gyors, 100 női hát, 1500 férfi gyors, 100 férfi hát, 100 női mell. Vízilabda, férfi negyeddöntők: Magyarország–Egyesült Államok 8.00, Szerbia–Németország 9.20, Horvátország– Montenegró 10.40, Olaszország– Spanyolország 15.00.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.