Ismét támadásban Beavis és Butthead

Majdnem tizenöt éves szünet után ismét képernyőre kerül az 1990-es évek egyik meghatározó, brutális társadalomkritikája miatt sokat támadott rajzfilmsorozata: a Beavis and Butthead. Októbertől tehát újra heves viták tárgyát képezheti majd a két – kitalált – antiszociális tinédzser.<br />

Balogh Roland
2011. 08. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha visszagondolunk az 1990-es évekbeli amerikai könynyűzenei életre, az olyan zenekarok aranykorára, mint mondjuk a Nirvana, elég nehezen lehet kikerülni őket. Egyes kritikusok szerint a XX. század utolsó évtizede gyakorlatilag róluk szólt, míg az Egyesült Államokban a szülői közösségektől a politikusokig hevesen támadták az olykor igen csak trágár kritikái miatt. Beavis és Butthead, a lelkileg kissé alulszocializálódott, problémás tinédzser minden bizonnyal a közel másfél hónap múlva induló új szériában is megosztja majd a közönséget. A nagy visszatérést egyébként maga az alkotó, Mike Judge jelentette be a nemrég az amerikai San Diegóban megtartott Comic-Con seregszemlén. Az új képregényeket, tudományos-fantasztikus tévéfilmsorozatokat, illetve mozifilmeket bemutató négynapos mustrát követően Judge arról is beszélt az amerikai Rolling Stone magazinnak, miként képzelték el mindezt.
A tervek szerint a két rajzfilmfigura az eredeti – 1993 és 1997 között futott – sorozattal megegyező fizimiskában lép újra színre, tehát nem öregítik meg őket másfél évtizeddel. Mike Judge azt is elmondta, gyakorlatilag azonos díszlet mellett készül a teljes széria, azzal a különbséggel, hogy az 1990-es években még kézi rajzolással kialakított részeket ezúttal digitális technikával készítik el, igaz az alapokat még most is kézzel rajzolják majd. A két figura jellegzetes hangjait is kölcsönző Judge elmondása szerint egyelőre egy tucat félórás blokkal számolnak, amely így – tizenöt perces részekkel számolva – huszonnégy új Beavis and Butthead epizódot jelent. Az új időkhöz igazodva a lexikális tudás híján gyakran igen nagy blődségeket zagyváló tinédzserek nemcsak zenei videolipeket kommentálnak majd, hanem a mostanság az amerikai Music Television (MTV) adón futó valóságshow-knak is oda-oda mondják majd velős megjegyzéseiket.
Azt egyelőre nem tudni, az amerikai politikusok mit szólnak majd az új szériához, de minden bizonnyal ismét támadások kereszttüzébe kerül az egykor még Cherrel is közös dalt éneklő két kitalált figura. Másfél évtizede a közerkölcsökért és a trágárság megelőzéséért kardoskodó médiaszervezetek mellett Bill Clinton akkori amerikai elnök is foglalkozott a témával, igaz csak érintőlegesen. A sorozatot egyébként többször meggyanúsították azzal, hogy egyes bűnelkövetők a rajzfilmekből merítettek ötletet cselekedeteikhez. Az MTV-hez köthető szériát számos tévétársaság leadta, 1996-ban pedig önálló, egész estés mozifilmet építettek a két karakter köré.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.