Jól viseli a pánikot Amerika

A leminősítés miatti kialakult pánik miatt a befektetők amerikai állampapírokba menekítették a pénzüket – ez derül ki az elmúlt egy hét kötvényhozamainak alakulásából. A világ többi eladósodott országa azonban – Magyarország is – jól ráfizetett a tengerentúlról elindult hisztériára.

Nagy Vajda Zsuzsa
2011. 08. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érdekes jelenség, hogy a leminősítés óta eltelt héten nem emelkedtek az Egyesült Államok állampapírhozamai, sőt a múlt pénteki 2,5-ről 2,2 százalékra csökkentek tegnapra a tízéves kötvények esetében. Vagyis a befektetők a Standard & Poor’s lesújtó véleménye ellenére továbbra is előszeretettel hiteleznek az Egyesült Államoknak, ráadásul olcsóbban, mint eddig. Ez bármely más ország esetében pont fordítva történt volna, egy leminősítés azonnali hozamemelkedést, a hitelezés drágulását eredményezte volna. Magyarországon például tavaly decemberben a Fitch Ratings leminősítése után a kötvények hozamai meredeken megugrottak, a tízéves lejáratúakra például a hitelminősítő döntése után több mint 8 százalékot kellett fizetni az azelőtti 7,7 százalékhoz képest.
Az a furcsa helyzet alakult ki tehát a piacokon, hogy az Egyesült Államok adósságának fenntarthatatlansága miatt kirobbant pánik a befektetőket – akik biztonságos helyet keresnek ilyenkor a tőkéjüknek – az amerikai állampapírok felé terelte. Vagyis miközben szinte az egész fejlett világ ráfizet az Amerika miatti hisztériára, az amerikaiak olcsóbban tudják finanszírozni adósságukat. Magyarország például a június közepei 6,9 százalék helyett csütörtökön már 7,6 százalékot fizethet a 2022-ben lejáró papírokra a külső sokkok hatására.
Elemzők szerint – bár valóban érdekes helyzetről van szó – nincs semmi meglepő abban, hogy az amerikaiak rekordalacsony szinten jutnak hozzá forrásokhoz a pénzpiacon. Mint mondják, a dollár megnyugtató biztosíték a befektetőknek arra, hogy tőkéjük nem vész el, ezért hajlandók akár nulla körüli haszonért is vásárolni az Egyesült Államok kötvényeit. – Nincs akkora piac, amelyik elbírná azt, ha az amerikai állampapírokból kimenekülnének a befektetők. Ezért paradox módon továbbra is ebben az eszközben keresnek menedéket – mondta a Magyar Nemzetek Kondrát Zsolt, az MKB vezető elemzője. – Az Egyesült Államok a legnagyobb gazdaság, ami garanciát jelent a hitelezőknek. Ezt a leminősítéskor nem vették kellő súllyal figyelembe, a piac azonban ennek tudatában hoz döntéseket – jegyezte meg Kondrát Zsolt.
– A nagy centrumgazdaságokat másképp ítélik meg a befektetők, s ezen belül is Amerika helyzete eltérő abból adódóan, hogy fizetőeszköze világpénz – mutatott rá lapunknak Móró Tamás, a Concorde Értékpapír elemzési vezetője. Azzal is magyarázza a spekulánsok kitartását az Egyesült Államok kötvényei mellett, hogy a hitelminősítők általában késve hozzák meg döntésüket, akkorra a piac már beárazza a kockázatokat. Amerikához hasonló helyzetben van például a GDP-je 200 százalékáig eladósodott Japán is, ahol a kiugróan nagy adósság ellenére a kötvények hozamai rekordalacsony, nulla körüli szinten állnak. Ha a szigetországnak olyan kamatokat kellene fizetnie az adóssága megújítására, mint a magyaroknak, könnyen csődbe mehetne – hangsúlyozta Móró Tamás. A szakember szerint Magyarország abból adódóan, hogy itt gyakorlatilag húsz éve tart a válság látványosan, évente legalább 450 milliárd forinttal túlfizeti a befektetőket, ebből is adódik az, hogy igen nagy szokott lenni a kereslet a magyar állampapírok iránt. Mint mondta, bő két százalékpontot le kellene faragni a kötvények hozamaiból, erre azonban csak összetett intézkedések árán, többéves időtávon belül kerülhet sor; mindenekelőtt az államadósságot kellene 60 százalék alá szorítani.
Az amerikai leminősítés után a héten felmerült a kérdés, hogy melyik lesz a következő AAA besorolással rendelkező állam, amely elveszíti a legjobb osztályzatot. Előbb Franciaországról terjedtek el pletykák – amit mindhárom hitelminősítő alaptalannak nevezett –, majd a minden szempontból irigylésre méltó gazdasági mutatókkal rendelkező Németországot hozták hírbe. Berlin a bajba jutott euróövezeti országok kimentésének költségei miatt kerülhet a minősítők kereszttüzébe. Soros György üzletember épp a tegnap hangsúlyozta egy interjúban, hogy a németek kezében van az eurózóna megmentésének a kulcsa, például egy közös kötvénykibocsátás révén, s állást foglalt amellett, hogy a jelenleg 440 milliárd eurós euróövezeti támogatási alapot ki kellene szélesíteni, amely nyilván német adófizetői pénzek révén valósulhatna meg. Soros nincs egyedül ezzel a véleményével, a Saxo Bank e heti elemzése szerint az alapot 2500 milliárd euróra kellene növelni. Hogy mi vezérelheti efféle nyilatkozatok tételében a spekulációból meggazdagodott üzletembert, csak utólag szokott kiderülni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.