Jól vizsgáztak a repülőtéri tűzoltók

Katasztrófavédelmi gyakorlatot tartottak tegnap hajnalban a Liszt Ferenc repülőtéren. A hatóságoknak a leszállás közben meghibásodó, egy másik géppel összeütköző utasszállítóból kellett kimenekíteniük a fedélzeten lévőket.

Nagy Áron
2011. 08. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összevont katasztrófavédelmi gyakorlatot tartottak tegnap a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren dolgozó tucatnyi hatóság munkatársai. Az idei teljes kényszerhelyzeti tréningen elpróbálták, mit tennének, ha egy műszaki hibás utasszállító leszállás közben letérne a kifutópályáról, majd belecsapódna egy várakozó teherszállító gépbe, s kigyulladna a légikikötő közepén.
„Hajnali kettőtől öt óráig százak összehangolt munkájával sikerült úrrá lenni a szimulált káoszon” – közölte lapunkkal a Repülőtéri Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője. Jambrik Rudolf hozzáfűzte: mások mellett rendőrök, légi irányítók, tűzoltók és mentők tették a dolgukat, hogy az égő gépből mindenkit kimenekítsenek, biztonságba helyezzenek, majd ellássanak.”
A szakember elmondta, hogy a repülőtéri tűzoltók mindennap gyakorlatoznak, de ilyen nagyszabású, valamennyi reptéri szervezetet érintő tréningeket csak kétévente tartanak. Mivel ennyi embernek sosem könnyű együttműködnie, apróbb hibák rendszeresen előfordulnak, teljesítményüket viszont ezzel együtt erős négyesre értékelte a katasztrófavédelem vezetője. A repülőtéri tűzoltók egyébként viszonylag gyakran, akár havonta többször is kapnak riasztást egy-egy gép meghibásodása miatt. Ezek azonban csekély súlyú helyzetek; igazán jelentős baleset a budapesti légikikötőben utoljára a hetvenes évek közepén történt, amikor a kifutópályába csapódott egy leszálló repülőgép.

Tengerbe zuhant. A Sárga-tengerbe zuhant tegnap hajnalban egy Dél-Koreából Kínába tartó teherszállító repülőgép; a balesetben a pilóta és a másodpilóta is életét vesztette – közölték a dél-koreai hatóságok. Az AP jelentése szerint az Asiana Airlines légitársaság Boeing 747-es repülőgépe helyi idő szerint hajnali 3 óra után szállt fel Incshonból, Sanghaj úti céllal. Alig több mint egy órával később a pilóta jelezte, hogy valamilyen műszaki nehézség támadt, ezért engedélyt kért, hogy kényszerleszállást hajtson végre a Dél-Koreához tartozó Csedzsu szigetén. Percekkel később a repülőgép eltűnt a radarokról. A dél-koreai parti őrség később megtalálta a gép roncsait a szigettől száz kilométerre nyugatra a tengerben.

Tűz a fedélzeten. Felszállás után két órával lángra kapott a fedélzeti konyha egyik sütője az Air Canada Boeing 777-es típusú repülőjén – közölte tegnap a dapd német hírügynökség. A kanadai légitársaság 264 utast szállító, Ausztráliából Torontóba tartó gépe ezek után visszatért a sydneyi repülőtérre, s ott sikeres kényszerleszállást hajtott végre. Senki sem sérült meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.