Jövőre megtalálhatják az „isteni” részecskét

Hírösszefoglaló
2011. 08. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szűkül a kör a Higgs-bozon körül, az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) nagy hadronütköztetőjén (LHC) nyert adatok egyre kevesebb olyan helyet hagynak, ahol a rejtélyes „isteni” részecske „elrejtőzhet” – jelentette a távirati iroda. – A következő év végéig megkapjuk a választ, hogy létezik-e a Higgs-bozon, vagy sem – jelentette be Rolf Heur, a CERN főigazgatója az Európai Fizikai Társaság Grenoble-ban folyó Europhysics konferenciáján tartott tegnapi sajtótájékoztatón. Mint kifejtette, a részecskegyorsítón pontosan meghatározták azt az energiaszintet, ahol az új részecske létezhet. – A Higgs-bozon a fizika standard modelljének sarkalatos eleme, amely megmagyarázza az ősrobbanás elméletét és azt, hogy miképp tettek szert tömegre a korai univerzumban más részecskék – fogalmazott Rolf Heuer. – Ha a Higgs-bozon létezik, a 130–150 GeV tartományban kell keresnünk – nyilatkozta Dave Charlton, az ATLAS-kísérletek helyettes szóvivője The Physics Worldnek.
A részecskefizika standard modellje a gravitáció kivételével az alapvető részecskék kölcsönhatásait vizsgálja: az elektromágneses, a gyenge és az erős kölcsönhatást. Lényeges összetevője a Higgs-mechanizmus – amely létrehozza a részecskék tömegét –, illetve a még meg nem talált „isteni” részecske, a Higgs-bozon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.