Káros online fórumok

Hírösszefoglaló
2011. 08. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Határozottabb fellépést szorgalmaz az öngyilkossággal foglalkozó honlapokkal, internetes fórumokkal szemben a Safer Internet Plus európai uniós program magyar képviselete a fiatalok védelmében – jelentette a távirati iroda. Az interneten elérhető, öngyilkossággal összefüggő anyagok jelentős része nem a megelőzést és a tájékoztatást szolgálja, sokkal inkább olyan információkat közöl, amelyek az elkövetéshez adnak ötleteket – mutat rá a Kék Vonal Gyerekkrízis Alapítvány közleménye. Az Európai Unió Safer Internet Plus projektjének célja, hogy a fiatalok számára biztonságosabbá tegye az internethasználatot. Az olyan oldalak, amelyek az öngyilkossághoz adnak ötleteket, és azok a fórumok, amelyeken az öngyilkosságról mint vágyott problémamegoldási módról beszélgethetnek a felhasználók, kifejezetten károsak – hívja fel a figyelmet a közlemény. Ezeket a jogsértő vagy veszélyes webhelyeket a Biztonságosinternet.hu oldalon lehet bejelenteni. A nemzetközi programhoz kapcsolódó tagországok Internet Helpline szolgáltatást működtetnek. Az öngyilkosság gondolatával foglalkozó tinédzserek legtöbbször elszigetelődnek környezetüktől, magukba fordulnak, és olyanok társaságát keresik, akik hasonlóan éreznek. Az internetes fórumokon ezek a fiatalok könynyen találnak hasonló gondolkodású társakra. Ekkor nő meg a segélyvonalak mint „alacsony küszöbű” szolgáltatások szerepe, ilyen az Internet Helpline is. Hazánkban a Kék Vonal Gyerekkrízis Alapítvány működteti ezt a segélyvonalat, amit a 116 111-es hívószámon lehet elérni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.