Kártérítést fizet az állam

A kormány határozatot fogadott el arról, hogy az állam kifizeti a gazdák kárát, és maga lép fel jogi úton a génmódosítottvetőmag-szennyezést okozó cégekkel szemben – jelentette be a kormányszóvivő. A kabinet döntésének értelmében a hatóság ötvenezertől kétmilliárd forintig terjedő bírságot szabhat ki a GMO-t használókra.

Dénes Zoltán
2011. 08. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország kormánya vállalja, hogy a génmódosított (GM) tételekkel szennyezett vetőmag felhasználása miatti károkat megfizeti a vétlen gazdálkodóknak, és magára vállalja, hogy a felelősökkel szemben fellép jogi úton – mondta Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkárával, Bognár Lajossal közös tegnapi kormányszóvivői tájékoztatón. Hozzátette: a kártérítési igényeket szeptember 30-ig lehet benyújtani. Emellett az erről szóló hétfői rendeletben a kormány ötvenezertől kétmilliárd forintig terjedő bírság kivetését is lehetővé tette a hatóságoknak a szennyezett vetőmagot alkalmazókkal szemben.

*

A szóvivő emlékeztetett arra, hogy a kabinet a GMO-üggyel összefüggésben már határozott a büntető törvénykönyv (Btk.) módosításáról. Erről várhatóan az ősszel szavazhat az Országgyűlés.
Bognár Lajos beszámolója szerint a hatósági intézkedések köre szigorodni fog, az állam pedig mindent meg fog tenni a gyors kártérítés érdekében. Megerősítette: a kormány határozott szándéka hazánk GMO-mentes státusának fenntartása. A helyettes államtitkár tájékoztatása szerint a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) központi vetőmagvizsgáló laboratóriuma várhatóan a jövő héten befejezi a beérkezett minták feldolgozását. Mint ismert, eddig mintegy ötezer hektáros területen rendelték el a termény megsemmisítését, mivel az ott elvetett magokat a hatóság szennyezettnek találta. Becslések szerint a szennyezés terjedését megakadályozó úgynevezett védelmi zónával együtt 7000-10 000 hektárra is nőhet az érintett területek nagysága, a károk mértéke pedig elérheti a 7-10 milliárd forintot.
A Jobbik üdvözli a kormányzati szándékot, miszerint az állam kártalanítja a génmódosított vetőmaggal szennyezett területek gazdáit – jelentette be Varga Géza ellenzéki országgyűlési képviselő keddi sajtótájékoztatóján. Az MTI beszámolója szerint a képviselő leszögezte: a tízmilliárd forintra becsülhető kárt a szennyezett vetőmagot előállító vállalatoknak kellene megtéríteniük. Közben a Somogy Televízió arról számolt be, hogy az MGSZH visszavonta valamennyi, a GMO tárgyában kiadott határozatát, és ezzel egy időben újakat állított ki, amelyekben a megsemmisítésre adott és lejárt korábbi határidőt július 28-ára módosították.
Figyelemre méltó, hogy Ángyán József, a vidékfejlesztési tárca politikai államtitkára már egy hét végi nyilatkozatában, vagyis még a kormányhatározat előtt közölte, miszerint a kormány kifizeti a gazdálkodókat ért károkat. A Szabad Földnek nyilatkozó államtitkár arról beszélt, hogy 7000 hektárt kell kitárcsázni, vagyis ekkora területen szükséges a termény megsemmisítése. Tájékoztatása szerint mivel a kereskedők vitathatják a laboratóriumi vizsgálatok eredményeit – amiből elhúzódó pereskedések lehetnek –, a kormány jótáll helyettük, és kifizeti a gazdáknak a keletkezett károkat. Utóbbiakat azonban – tette hozzá – végső soron a szennyezett vetőmagokat forgalmazókkal kell megfizettetni.
A hivatalos kormányzati kommunikációban eddig a szennyezettnek talált vetőmagok fajtatulajdonosait, a Pioneer és a Monsanto cégeket nevezték meg. A tegnapi sajtótájékoztatón Bognár Lajos a hitelességi problémákra válaszolva közölte: a magyar vizsgálóhelyek minősítettek, azaz eredményeik hitelesek. Eddig a vizsgálatok során 15 pozitív mintát találtak a szakemberek. A megsemmisítés vetőmagoknál a fajtatulajdonosok, míg a növényi állománynál a gazdálkodók kötelezettsége.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.