Kétezer-ötszázmilliárdos stressz

A közös európai mentőcsomag értékénél sokkal többet, a legrosszabb esetben akár 2500 milliárd eurónyi befektetést veszélyeztethetnek az uniós bankok az adósságválság tovagyűrűzése miatt, mert korábban alaposan bevásároltak az akkor még csekély kockázatúnak minősített görög, portugál, ír, spanyol és olasz államkötvényekből és értékpapírokból. A legnagyobb bajba a franciák kerülhetnek, náluk parkol a legtöbb külföldre eladott görög kötvény; a portugál és a spanyol értékpapírok miatt pedig a britek és a németek feje főhet.

Szabó Anna
2011. 08. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összesen 2500 milliárd euróra tehető Görögország, Portugália, Írország és Spanyolország állampapírjainak, hitelgaranciáinak és egyéb értékpapírjainak értéke, mely a legrosszabb forgatókönyv esetén, vagyis az államadósság-válság kiterjedésével veszélybe kerülhet az unió legnagyobb bankjainál. A Nemzetközi Elszámolások Bankja (BIS) szerint ez az összeg jócskán meghaladja a bankok egymás közötti kereskedelmét, mert a pénzintézetek tartalékaiban jelen lévő állampapírokat is tartalmazza.
A BIS összefoglalója szerint a négy bajba került ország papírjaiból a legtöbbet, 569 milliárd eurót Németország halmozta fel, a briteknél 430, a franciáknál pedig 380 milliárd eurónyi befektetés lehet érintett. Nagy-Britannia ugyanakkor csak azért kerülhetett a második helyre, mert a londoni központú, ám valójában közel-keleti és ázsiai tulajdonú pénzintézetek követeléseit is a britekéhez könyvelték. A körbetartozásokból viszonylag kevés jut Olaszországra, amely 81 milliárdnyi értékpapírt tart a kezében.
A brit pénzintézetek legtöbb kétes kintlévősége Írországban és Spanyolországban van, és viszonylag kevesebb a görögöknél és a portugáloknál. Franciaország ugyanakkor úszik a görög papírokban, amelyekből több tíz milliárd euróért vásárolt be korábban, így nem véletlen, hogy a görög mentőcsomagot leginkább a franciák szorgalmazták. A Benelux államoknak főleg Spanyolország és Portugália tartozik, a két állam összesen 290 milliárd euróval.
A július közepén nyilvánosságra hozott banki stressztesztek eredménye mellett a BIS országra és pénzintézetre lebontva is megadta, kik az adósságproblémákkal küszködő államok legnagyobb hitelezői. A görög kötvényekből értelemszerűen az athéni központi bank és a legnagyobb görög pénzintézetek tartalékolnak, de a francia, ciprusi és német bankoknak is jócskán lehet félnivalójuk a görögök esetleges bedőlésétől. A BIS statisztikái szerint a francia bankok közül a Crédit Agricole, a BNP Paribas és a Société Générale tartalékolta a legtöbb görög kötvényt, a német bankok közül pedig a Commerzbank. Az írek miatt főleg a britek aggódhatnak, míg a portugál papírok elsősorban a spanyoloknak okozhatnak fejfájást. A BIS összesítése szerint a görög, ír és portugál állampapírok összesen 150 milliárd eurónyi veszélyforrást jelentenek az uniós bankok számára, vagyis jóval többet, mint a legutóbbi görög mentőcsomag teljes összege.
A nemrég elfogadott Új Marshall-tervre tehát nemcsak az EU termelésének két százalékát adó görögök miatt, hanem valójában az uniós bankrendszer fizetőképességének megőrzése miatt volt szükség. A mentőöv azonban csak szusszanásnyi időt ad arra, hogy a bajba jutottak rendezzék soraikat. Idén a gazdaság a spanyoloknál és az olaszoknál mindössze egy százalék körüli fejlődést mutathat, a portugálok, írek és a görögök azonban továbbra is zsugorodó teljesítménnyel kénytelenek szembenézni. Az államadósság tekintetében további növekedés várható Görögországban és Írországban, a költségvetési hiány elszállása pedig az íreknél, a görögöknél és a portugáloknál jelent óriási problémát. A spanyolok ugyan jó költségvetési és adósságmutatókkal rendelkeznek, ám a húsz százalék feletti munkanélküliség és a versenyképtelenség továbbra is gúzsba köti a gazdaságot. Az olaszoknál is az alacsony versenyképesség okozza a legnagyobb gondot, de az is sokat nyom a latban, hogy a nemrég elfogadott, 40 milliárd eurós megszorítócsomag javát csak 2013–14-re tervezték be, vagyis a választások utáni időszakra. Kérdés, a piacok türelme kitart-e addig.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.