Kétséges a magyar kapcsolat

Munkatársunktól
2011. 08. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Istentisztelettel emlékeznek a múlt pénteki norvégiai terrortámadás áldozataira vasárnap a budapesti Bécsi kapu téri evangélikus templomban – közölte tegnap Fabiny Tamás evangélikus püspök az MTI-vel. „A Magyarországi Evangélikus Egyház szoros kapcsolatot ápol a norvégiai egyházzal, ezért szükségét éreztük, hogy imádkozó közösségben is együtt legyünk északi testvéreinkkel” – írta a püspök.
Továbbra is kérdéses, hogy Anders Behring Breivik, a norvég tömeggyilkos magyar barátai és ismerősei mennyit tudtak Breivik tervezett akciójáról, kapcsolatban voltak-e szélsőséges nézeteket valló csoportokkal, vagy egyszerűen csak barátkoztak és együtt szórakoztak a norvég férfival. Annyi bizonyos, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) és a Terrorelhárítási Központ is nyomoz az ügyben, utóbbi – a Blikk értesülései szerint – azonosította azokat a nőket, akikkel Breivik együtt mulatozott budapesti látogatásai alatt. A bulvársajtó azt is tudni véli, hogy amikor 2002-ben Breivik Londonban részt vett a Templomos Lovagok nevű szervezet megalapításában, ott magyar társai is voltak. A The Guardian brit napilap azonban csak angol, francia, német, holland, görög, orosz és szerb résztvevőkről ír, magyarokról nincs szó.
– Nem kell túlbecsülni a magyar szálat – mondta ezzel kapcsolatban Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő az MTI-nek. – A terrorista nem csak Budapesten járt, Európa-szerte feltérképezte a szélsőjobboldali szervezeteket, nem kell ebből messzemenő következtetéseket levonni – tette hozzá. Az ORFK illetékesei egyébként nem adtak választ arra az újságírói kérdésre, hogy a norvég hatóságok kérték-e fel a magyar rendőrséget a nyomozásra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.