Kifutó

A dubajozásügy vetett árnyékot a múlt heti magyar szépségkirálynő-választásra. A bulvársajtó azzal gyanúsított meg három jelöltet is, hogy korábban „dolgozott” az Egyesült Arab Emírségekben. Szépségüzlet, amely körül mindig ott lebeg a gyanú és a pletyka.

Hanthy Kinga
2011. 08. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Molnár Csilla Andrea, a tizenhat éves fonyódi diáklány egy esztendővel azután, hogy 1985-ben Magyarország első szépségkirálynője lett, öngyilkosságot követett el. Kádár János ezután személyesen tiltotta le a „szépségversenymutyit”. Számtalan legenda szövődött Csilla tragédiája köré: ezek szerint öreg és nem is olyan öreg kéjencek használták ki, majd eldobták – Frédéric von Anhalt herceg, Gábor Zsazsa férje többször is dicsekedett azzal, hogy viszonya volt a lánnyal, aki miatta vethetett véget az életének. A legendák gyártásában az ifjú és ambiciózus Friderikusz Sándor 1987-es sikerkönyve járt az élen, amely kiszolgálta az akkor még bulvármédiában nem bővelkedő magyar közönséget. Az igazság azonban prózaibb – idézi fel az eseményeket a történet szereplőit közelről ismerő informátorunk. Szerinte Molnár Csilla Andrea egy nála jóval idősebb fonyódi vendéglősbe lett szerelmes, és mivel apja tiltotta a kapcsolatot, gyógyszert vett be, és meghalt. Emlékét máig őrzi az Álmodj, királylány! című, szívhez szóló dal.
Idézzünk fel még egy régi botrányt, amely azt is mutatja, mekkorát változott a világ erkölcse az utóbbi húsz évben! Bálint Antónia 1991-ben lett Magyarország legszebb lánya – a verseny szervezője akkor a Hegedűs László vezette Multimedia cég volt –, de csak pár hétig örülhetett a koronának, mivel 18 esztendős korában készült aktfotói miatt elvették tőle a címet. Az ügyből per lett, a bíróság 1997-ben jogtalannak ítélte a trónfosztást, de Bálint Antónia a koronát nem kapta vissza.
Hol van ez a legújabban kirobbant dubajozós skandallumtól?! Ez most nem legenda, nem is ifjúkori aktkép, ennek az ügynek gyanúsítottjai vannak, továbbá túl sokan ismernek és azonosítanak olyan internetes oldalakat, amelyekről régóta köztudomású, hogy a modellként ajánlott lányok nem kizárólag a kifutón hajlandók dolgozni. Mindig ott lebzselnek a lányok körül a kerítők, mondja egyik informátorunk, aki szépségversenyeken dolgozott. Egy ideig távol lehet őket tartani. A végén azonban csak három boldog ember van: a három győztes – a tizenhét csalódottat pedig jól hangzó ígéretekkel és sok pénz reményével könnyen el lehet csábítani. A kerítők vigyáznak arra, hogy munkájuknak meglegyen a nyilvánossága is: szerepelt már dubaji fürdőruha-bemutató híre újság címlapján is. Így terjed el, hogy ez tisztességes munka.
Kimennek tízen fürdőruhás fellépésre egy négycsillagos szállodába, meséli az ügymenetet az egyik terepen járt magyar playmate. A sejk rámutat a kiválasztott lányra, az „dolgozik”, a többi meg néhány napig jól érzi magát. Aki az egészet szervezi, az szedi be a pénzt. A címszó mindig a modellkedés, csakhogy a szakmában mindenki tudja, hogy 175–178 centi alatt és ötven kiló fölött esélye sincs valakinek a kifutóra. Ha nem ilyenek a paraméterei, akkor nyilvánvaló, hogy nem modellnek kell, hanem valami másra. Egy 173 centis lányt csak ámítanak.
A dubajozás gyanúja az idei szépségkirálynő-választást is meglegyintette. Az egyik bulvárlap szerint többen is érintettek lehettek a mezőnyben. Amint azt lapunknak a verseny licenctulajdonosa, Gyulai Zoltán és a cég ügyvezetője, Dávid Júlia is megerősítette, ez nem afféle reklámfogás volt a részükről, a hírt igenis komolyan vették. Gyulai elmondta: a producer Hajdú Péterrel elbeszélgettek minden versenyzővel, de nem találtak közöttük olyat, aki gyanúsítható lenne. A vádat tehát a bulvárlapnak kellene bizonyítania.
A mostanihoz hasonló feltételekkel kiírt első versenyt 1992-ben rendezték meg Magyarországon. Ekkorra vásárolta meg a Miss Universe licencét Fásy Ádám. Csak olyan országok küldhetnek ugyanis versenyzőt a nemzetközi döntőbe, amelyek vállalják a szerződésben rögzített feltételeket. 2006-ban sikerült először, majd 2008-ban másodszor magyar versenyzőnek bejutnia a világverseny középdöntősei közé. Fásy Ádám 2006-ban a verseny megrendezésének jogát átadta a Magyarország Szépe Kft.-nek, amelynek ügyvezetője Gyulai Zoltán. 2008 májusától a versenyt összevontan rendezik meg a Miss World Hungaryval, mivel mindkét licenc tulajdonosa a Magyarország Szépe Kft. lett. A Miss Universe Hungary és a Miss World Hungary ugyanis valójában két cím. A Miss World londoni központú családi vállalkozás, a Miss Universe pedig az amerikai Donald Trump milliárdosé. A szépségverseny Fásy idejében az MTV-n, az előző három évben pedig az RTL Klubon volt látható, 2011-től a jogot három évre a TV2, illetve producerként Hajdú Péter médiaszemélyiség és vállalkozó szerezte meg. Az összevont szépségversenyek csak 2008-ban jelentek meg a hazai kereskedelmi televíziózásban, Gyulai Zoltán indoklása szerint ez ma már a világ legtöbb országában így van, nincs ugyanis pénz és érdeklődés két komoly nagy versenyre. Problémát okozhat szerinte, hogy a két viadalnak különböző a kiírása, ezért fel is jelentették őket néhány éve, de a feltételek közötti különbséget ki tudják egyenlíteni azzal, hogy megtalálják a jelentkezők korhatárának közös részhalmazát. Gyulai szerint cégének a szépségversenyből nincs nyeresége, a szerződő televíziótól a támogatói reklámidőt kapják csak meg, továbbá finanszírozzák a műsor készítését. Ebből nulla közeli állapotot lehet kihozni. Elismeri ugyanakkor, hogy mivel ő maga a játékgépprogramok terén otthonos, nem ért a szépségversenyekhez, de szereti ezt a családi miliőt, és szívesen kíséri el királynőit a nemzetközi megméretésekre.
A nemzetközi vérkeringésbe is bekapcsolódó hazai szépségversenyek meghonosítója és másfél évtizedes ura Fásy Ádám volt, aki úgy nyilatkozik lapunknak, azért adta el a rendezési jogát, mert már belefáradt. Arra a kérdésre, miért nem voltak az ő idejében botrányok a hazai szépségek háza táján, azt válaszolja, az övék családi vállalkozás volt, amelyet a feleségével együtt vittek, és ennek szellemében is vezették. Annak idején azért kezdett bele, mert úgy gondolta, hogy a békéscsabai szállónak, amelynek vezetője volt, jót tesz egy ilyen rendezvény, és évek során építette fel a korábban romokban lévő hazai szépségverseny rendszerét. Legnagyobb sikerének Laky Zsuzsi Miss Europa-címét tartja, továbbá hogy az általa menedzselt lányok közül a legtöbb megtalálta a számítását, sok pénzt keresett a médiában vagy a nemzetközi kifutókon. Mint mondja, neveket gyártott. A Miss Universe alapvetően konzervatív szellemű verseny, amelynek lényege és alapvető célja, hogy a nyertes a szépség nagyköveteként járja egy éven át a világot, felhívja a figyelmet a szegénységre, a karitatív munka fontosságára. A döntőket kétmilliárd ember nézi, tehát az üzenet sokakhoz eljut. A jelentkezőket teszteknek vetik alá, hogy megfelelők-e erre a feladatra, továbbá beszélgetések során derül ki, hogy a külső szépség mögött van-e tartalom, vagyis belső szépség is. Nem a szervezők hibája, mondja Fásy, ha a versenyzők más útra térnek. Nagy a szegénység, és lazább lett az évek során az erkölcs is. Nála annak idején azért nem volt gond, mert a felkészítés alatt szoros kapcsolat alakult ki a lányokkal és a szülőkkel is, ha probléma volt, közösen oldották meg. Arra a kérdésre, nem érte-e kísértés a szép lányok között, azt feleli: nála nem volt négyszemközt.
Az elmúlt évek részsikerei ellenére gyenge a világversenyeken a magyar lányok produkciója. Laky Zsuzsit leszámítva nincs jegyzett magyar szépség a világpiacon. Ennek okát hasonlóképpen magyarázzák a résztvevők és a szervezők is. Friedl Edit, aki 2002-ben lett Magyarország szépe, 2010-ben a Nők Lapja Cafénak azt nyilatkozta, hogy a kudarc oka az elégtelen felkészítés. „Jó, ha tudja egy királynő, hogy jótékonysági eseményre csak fehér ruhában illik menni, és azt is illik tudni, hogy amikor azt kérdezik tőled, hogy mi a legfontosabb számodra, azt kell mondani, hogy a család, a világbéke és a boldogság. Ha valaki mást mond, ötven százalék, hogy el is vágta magát a versenyen” – mondta. Egy másik, neve elhallgatását kérő szépségkirálynő pedig arról beszélt, hogy az egész csak üzlet, a világverseny felkészítő időszaka a szponzorokkal való fényké pezkedésről és a hajszáról szól. Egyik informátorunk szerint is a magyar lányok fejében van sokszor a baj: a hazai győzelem után sokan elszállnak, a világversenyen azután a száz szépség között megijednek, kishitűvé válnak. Előfordult, hogy még az angolul tudó lányhoz is tolmácsot kellett kérni. Dávid Júlia, a Magyarország Szépe Kft. ügyvezető igazgatója arról beszél, hogy az elvárásaik a kezdetek óta ugyanazok: egy-két idegen nyelven társalgási szinten kell tudni, aki nem beszél angolul, az nem nyerhet, hiszen a külföldi világversenyen csak olyan lány tudja megállni a helyét, aki megérteti magát, és jól kommunikál idegen nyelven is. Továbbá legyen a versenyzőnek diplomája, vagy tanuljon a felsőoktatásban. Feltétel a hosszú haj, a szép arc, az arányosság és a külső-belső harmónia.
Magyarország csúcstartó a szépségversenyek számát tekintve. Gyulaiékon kívül egy másik cég, a Répás Lajos tulajdonában lévő Miss Modellügynökség is szervez országos hatókörű versenyeket. Korábban Fásy és Répás között perig menő jogviták is zajlottak a Miss Hungary név tulajdonjoga körül. A nevet ugyanis Fásy jegyeztette be, Répási viszont használja. Cége jelenleg a Miss Hungary mellett a Miss Bikini Hungaryra, a Super Sexy Fashionre és a Face tehetségkutató modellversenyre toboroz jelentkezőket. Összességében évente tizenöt-húsz koronázást rendeznek nálunk.
A szépségek évente újratermelődnek, és nem kicsi a szülők felelőssége, hogy mivé lesznek. A versenyszervezők szerint ők ambiciózusabbak, mint a lányok, akik csupán arra vágynak, hogy híresek legyenek. A tíz napja lezajlott hazai versenyen Szabó Dóra Miss Earth Hungary, Lipcsei Betta Miss Universe Hungary, Szunai Linda pedig Miss World Hungary lett. Közönségdíjat kapott Weisz Fanni, ő lett Miss Intercontinental. Ezek valójában különféle versenyek címei, amelyek rangsora szerint Szunai Linda a királynő, Szabó Dóra és Lipcsei Betta az udvarhölgyek. A tizennyolc esztendős Szunai Linda tavasszal érettségizett, ám fiatalsága ellenére múltja van a szakmában, több versenyt is megjárt már. Azt mondja, először nagyon megijedt a győzelemtől, de mióta elindult körülötte a pörgés, úgy érzi, nem felkészületlen a szerepre. Maga ambicionálta az indulást, mivel gyermekkora óta azt hallotta, hogy nem átlagos szépség, de azt nem tudja, hogy ez mire lesz elég. Abban biztos csak, hogy a világversenyen szeretné magából a száz százalékot kihozni. Továbbá megmutatni, hogy tizennyolc évesen nem feltétlenül gyerek. Arra a kérdésre, hogy milyen karriert képzel magának, azt feleli, elsődlegesen itthon szeretne ismert lenni, hiszen Magyarország szépévé választották, szívesen dolgozna a médiában. Azt mondja, viselkedésével bizonyítani szeretné, hogy a szépség önmagában lehet megélhetési forrás, nem kell ahhoz Dubajba járni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.