(kinek használ a talpnyalás )

Kristóf Attila
2011. 08. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Én nem tudom, hányféle kifejezést ismer a magyar nyelv a felsőbbségeknek való gátlástalan hízelgés megjelölésére. Az biztos, nagyon sokat, s egyik sem hízelgő. A bőséges választék esetleg arra is utalhat, hogy maga a cselekmény túlontúl gyakori magyar körökben, a „főnök” talpát nyalni már-már nemzeti hagyomány. Emitt, a fenti mondatban már alkalmaztam is a sok közül az egyik ironikus szóleleményt, ez talán még a legenyhébb, a többi más testrészt nevez meg. A hízelgés tulajdonképpen önérdek, önvédelem és önmenedzselés. S sohasem egyszemélyes játék. Eleven tárgy kell a talpnyaláshoz, akit ez az aktus kellemes érzésekkel tölt el, s a hízelgést jólesőn készpénznek veszi.
A keresztény tanítás szerint Isten a bűnt gyűlöli, magát a bűnöst pedig szereti, s ha az elfordul a bűntől, úgy fogadja, mint a bibliai történetben az apa a tékozló fiút. A dolgot kissé átlényegítve a földi uraknak bármely magas pozícióban rá kellene jönniük, hogy a hízelgés bűn, a talpnyaló nem jár egyenes úton, s azt, akinek személyét túldicséri, tulajdonképpen hülyének és elvtelennek nézi. Mondjuk ki nyíltan: az a felsőbbség, vezető, potentát, aki megbízik a hátsó felébe bújó emberben, s a túlzó dicséretet jutalmazza, önmagát is megfosztja emberi méltóságától. A „kegyosztás” transzcendens körökben érdemek alapján történik, a képmutatást Jézus az egyik legalantasabb emberi magatartásként bélyegzi meg.
Ezzel együtt (ha már nyíltan beszélünk, nevezzük nevén a gyereket:) a „seggnyalás” valójában művészet. A Rákosi-korban ugyan magasröptű intellektuelek, írók, művészek, újságírók minden gátlás nélkül, minden cikornyát és szende leplezést kerülve végezték, de Kádár idején eredményes műveléséhez már bizonyos fifika és tehetség kellett. Gondoljunk a Mikroszkóp Színpad két nagy alakjára, Komlós Jánosra és Hofi Gézára, mily bravúrosan kenegették hájjal az akkori legfőbb magyar méltóságot, a mesteri tettet, más irányú gúnnyal, kritikával, olykor magát a rendszert is bíráló, nevetségessé tévő humorral leplezve és hatásossá téve. A kisebb-nagyobb kényurak és rendszerspecifikus szokásaik minden további nélkül megkaphatták a magukét, a főikon azonban érintetlen maradt, sőt kiragyogott a homályból.
Soha nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a seggnyaló mindig magának akar valamit. Arról is felismerni, hogy kevésszer a tettet, annál gyakrabban a tett spirituszrektorát dicséri és dicsőíti. Aki ennek felül, az eleve nem méltó dicséretre. A különböző elkötelezettségű írók, újságírók karriervágya komoly veszélyt jelent ebből a szempontból, hiszen írástudók lévén megvannak az eszközeik, hogy szó- és gondolatfüzéreikkel elnyerjék egyik vagy másik nagy hatalmú ember bizalmát, rosszabb esetben kegyét. Valakinek a „bizalmába férkőzni” a magyar nyelv sajátos kifejező ereje révén pejoratív értelmet hordoz, s mintegy magában rejti a később esetleg bekövetkező árulást. A kegybe nem férkőzünk, azt elnyerjük, csöppet sem mindegy, hogyan.
Ha bármely regnáló hatalom idején a popsinyalókat szám szerint gyarapodni és társadalmi státusukban ténylegesen erősödni látjuk, okvetlenül arra kell gondolnunk, hogy ez nem egyedül az ő hibájuk vagy érdemük. Aki hagyja magát hájjal kenegetni, s azt netán élvezi is, bizonyos személyi kérdésekben előbb-utóbb képtelen lesz elfogulatlanul és helyesen dönteni: elnyeli a hízelgők hada. S mivel a legrafináltabb talpnyalók máshoz nem is értenek igazán, a szakértelem, a tudás, a tehetség, a rátermettség, a nyíltság, a kritikai hajlam háttérbe szorul. S ez bizony aggodalomra adhat okot. Ráadásul tény, hogy egy kiváló embert is hülyévé lehet hízelegni, mivel tettei feletti kontrollját a nagy tömjénfüstben megőriznie szinte lehetetlen.
Hogy mindezt szóba hoznom aktuális és helyénvaló volt-e, én nem tudom…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.