Kinek kellenek a kastélyok?

A főváros hatályos koncepciója alapján már nem árulja, csak hosszú távú bérletre kínálja a tulajdonában álló műemléki kastélyokat. A városvezetés év végéig elkészíti 2012-es vagyongazdálkodási tervét, mert a jelenlegi ingatlanpiaci helyzetben illúzió a bevételszerzés a papíron ezermilliárdos nagyságrendű összvagyon hasznosításából.

2011. 08. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évek óta hiába hirdette meg a tulajdonában lévő műemléki kastélyokat a fővárosi önkormányzat cége, a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ (BFVK) Zrt., az eddigi értékesítési pályázatokat hosszú távú bérleti kiírásokkal váltották fel – írta a Napi Gazdaság. A lapnak Baross Pál, a társaság igazgatótanácsának elnöke elmondta: a jelentkezők 50-100 évre vehetnék bérbe például a város tordai, szőlősgyöröki, kéthelyi kastélyát vagy akár a főváros II. kerületében, a Jurányi utcában évekkel ezelőtt bezárt iskola épületét.
Bagdy Gábor (Fidesz–KDNP) pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes lapunknak elmondta: a jelenlegi ingatlanpiaci helyzetben várhatóan nem találnak bérlőket sem. – A Fővárosi Közgyűlés júniusban elfogadott vagyongazdálkodási koncepciója alapján még a jelenlegi információs bázison augusztus végéig kell meghatározni az önkormányzati feladatellátáshoz szükséges vagyoni kört, december 31-ig pedig a 2012-re szóló éves vagyongazdálkodási operatív tervet. A vagyongazdálkodás teljes körű alapinformációs bázisának létrehozását jövő év közepéig kell elkészíteni – emelte ki.
A vagyon feltételezett, azaz független piaci vagyonelemként számított hozamának kimutatására az év végéig szabtak határidőt a fővárosi képviselők. A koncepció jelentősége, hogy ilyen a Demszky-korszak 20 éve alatt nem is létezett. A júniusban elfogadott előterjesztés szerint a főváros valós vagyonának értéke nem ismert, mivel a könyvekben szereplő érték nem tükrözi a vagyon piaci értékét. Ezt bizonyítja, hogy a hoszszú távra bérbe adandó ingatlanok listáján szereplő, fent említett bel-budai iskolaépületet a BFVK Zrt. 732 millió forintra értékelte, míg a hatályos városházi kimutatás csaknem kétszázmillióval alacsonyabbra becsülte. A Napi Gazdaság szerint Budapest tavaly közel tízmilliárd forintot remélt az ingatlaneladásból. A Fővárosi Közgyűlés által a nyáron elfogadott zárszámadásból azonban kiderült: az úgynevezett törzsvagyonba tartozó ingatlanok értékesítéséből a tervezett bevétel alig 3,7 százaléka, a forgalomképes ingatlanok esetében pedig összesen 11,5 százaléka folyt be a kasszába. A városházi nyilvántartások szerint az önkormányzati vagyon Budapesten meghaladja a kétezermilliárd forintot, amelynek 80 százaléka ingatlan.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.