Kis (Gergő) nagy ember

Megszületett az első „medencés” érmünk a sanghaji vizes világbajnokságon: Kis Gergő pazar hajrával, remek országos csúcscsal harmadikként csapott célba 800 gyorson. Az úszóversenyek félidejénél tehát végre megcsillant egy magyar medál – jó lenne még néhányat mellétenni. A mára rendelt fő feladat mindemellett a szerbek elleni vízilabda-elődöntő.

Munkatársunktól
2011. 08. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kis Gergő már a fináléba is országos csúccsal úszta be magát, ahol a rekordot tovább faragta, egészen 7:44.94 percig. Miközben a vb előtt „csak” 7:51.94-et tudott. Persze csupán e bődületes javulással férhetett fel a dobogóra, hiszen az első két helyért külön versenyt vívott a kínai Szun Jang és a kanadai Cochrane, a harmadikra pedig bejelentkezett a csodaúszóként számon tartott tunéziai Melluli. Csakhogy a szám 2008-as Európa-bajnoka az utolsó 200 méteren nagyon megverte, majd így lelkendezett az interjúzónában: „Enyém az első magyar úszóérem itt, a sanghaji vb-uszodában, hihetetlenül boldog vagyok! Ráadásul tovább javítottam a csúcsomon, remekül érzem magam. Benn a vízben főleg a mellettem rajtoló amerikai Vanderkaayra figyeltem, aztán hatszáznál úgy éreztem, ideje nekiindulnom a hajrának. Nem voltam feszült, sem ideges, úgy voltam vele, ha már a döntőben vagyok, megtettem a magamét, akár hátra is dőlhetek. Persze nem szó szerint, de nyugodtan úsztam, s éreztem, hogy nagyon jól megy, a végét is kiválóan bírtam, s meglett a bronz.”
Gercsák Csaba 25 km-en elért harmadik helye után a vb második magyar érme, amit ma követhet a harmadik, akár a negyedik is. Délelőtti gyengélkedése után ugyanis Cseh László 200 vegyesen a harmadik idővel kvalifikálta magát a mai fináléba – Verrasztó Dávid vele ellentétes utat járt be, az elődöntőre jelentősen rontott, így kiesett –, Jakabos Zsuzsanna pedig 200 pillangón az ötödik idővel döntős. Nem úgy, mint Hosszú Katinka, aki a szám vb-bronzérmeseként, Európa-bajnokaként a 19. idővel már az első kanyarban kiperdült. A végszót azért remélhetőleg 400 vegyesen mondja ki – mi pedig majd azt követően.
A tegnapi krónika része még, hogy Michael Phelps, a 200 pillangó korábbi négyszeres világbajnoka e számban Sanghajban is megnyitotta az aranybányát, Biczó Bence pedig, legjobbjától jelentősen elmaradva, nyolcadikként csapott célba.
Női vízilabdázóink kilencedikek lettek, ehhez Kubát kellett 12-7-re legyűrniük, ma viszont egészen más szintű pólórangadó következik: Magyarország–Szerbia elődöntő, mondani sem kell, hogy a férfiaknál. Együttesünk a 2004-es athéni olimpiai diadal után hat évvel győzte le ismét a szerbeket – a tavalyi zágrábi Eb csoportmeccsén 9-6-ra –, majd Sanghaj felé „félúton”, Szingapúrban egy felkészülési meccsen is nyert eggyel. Ennyi ma közép-európai idő szerint 10.50-től is bőven elegendő lenne.
Tegnapi eredmények. Úszás, 200 m férfi pillangó: 1. Michael Phelps (amerikai) 1:53.34 p; 200 női gyors: 1. Federica Pellegrini (olasz) 1:55.58 p; 800 férfi gyors: 1. Szun Jang (kínai) 7:38.57; 50 férfi mell: 1. Felipe Franca da Silva (brazil) 27.01 mp. Vízilabda, női helyosztók, a 9. helyért: Magyarország–Kuba 12-7.
Mai program. Úszás, előfutamok 3.00: 200 férfi mell (Gyurta Dániel, Molnár Ákos), 200 férfi hát (Bernek Péter), 100 női gyors (Verrasztó Evelyn), 4´200 női gyorsváltó (Magyarország), 200 női mell. Elődöntők 12.00: 200 férfi mell, 200 férfi hát, 100 női gyors, 200 női mell. Döntők 12.00: 200 férfi vegyes (Cseh László), 100 férfi gyors, 200 női pillangó (Jakabos Zsuzsanna), 50 női hát, 4´200 női gyorsváltó. Vízilabda, férfi elődöntők: Magyarország–Szerbia 10.50, Horvátország–Olaszország 15.00.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.