Kisimult arcú, jól öltözött emberek mikrokozmosza

V I L Á G U T A Z Ó<br /><br />Fjordok és gleccserek országa, és a világ talán legélhetőbb társadalma, de most mégis egy sajnálatos és érthetetlen tragédia kapcsán került be a világ figyelmének középpontjába. Norvégia ugyan drága hely a turistáknak, de olyan élményt kínál, amiért megéri odautazni.

Lukács Csaba
2011. 08. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Osló)

Nem turistáskodni mentem a norvég fővárosba, de ha már ott jártam, megnéztem azt is, amit egy kirándulónak látni illik. Az első és legfontosabb benyomás, hogy nagyon élhető város – gyalog bejárhatók a távolságok, rengeteg bicikliút, park és köztéri pad csábít a szabadban való időtöltésre. A másik impresszió, hogy szinte megfizethetetlenül drága a Kelet-Európából érkező turistának (tavaly a világ legdrágább városának találta egy svájci pénzintézet): egy sör kétezer forinttól indul, a gyorsétteremben a hamburgermenü kétszer ennyi, és egy villamosjegyet (ha a járművezetőtől vesszük) sem úszunk meg ezernégyszáz forintnál kevesebből. Az ebéd vagy vacsora áráról jobb nem is beszélni: beültünk az egyetemisták által kedvelt, a város legolcsóbbjának mondott Tullins Caféba, ahol két egyszerű főétel, egy leves és két korsó sör ellenében huszonegyezer forintot (!) vontak le a bankszámlámról Igaz, cserébe jó hangulatú helyen, csevegő fiatalok között költhettük el az estebédet.
Az egykor Christianiának hívott település lassan ezeréves lesz, hiszen 1048-ban alapította Harald Hardrada király. Jelenleg (elővárosok nélkül) hatszázezren lakják, de ez Európa leggyorsabban növekvő települése. Nem véletlenül: Norvégiában az átlagfizetés kilencszázezer forint körül van, és Oslo környékén az egy főre eső bruttó nemzeti össztermék több mint duplája az EU átlagának (évi ötvenezer euró).
A jólét szó szerint érződik az utcákon. Kisimult arcú, jól öltözött emberek szürcsölik a tradicionális délutáni kávét skandináv aprósüteménnyel, élvezve a nem túl hosszú nyár fényét. A Karl Johans promenádon (ez a norvég főváros Váci utcája) érdemes beülni a Grand Hotel Oslo teraszára, ahol ha fellapozzuk a luxusszálloda vendégkönyvét, az elmúlt százharminc év világsztárjainak és uralkodóinak a bejegyzését olvasgatva kortyolgathatjuk a nyárfából készült dizájn kávégépen lefőzött feketét. Ha ott vagyunk, mindenképpen érdemes betérni a Nemzeti Galériába. Igaz, a leghíresebb hazai festőnek, Edward Munchnak saját múzeumot szenteltek, ahol ötezer alkotása van kiállítva, de a két legismertebbet, a Sikolyt és a Madonnát a Nemzeti Galéria falain őrzik. A hányatott sorsú alkotásokat (többször, legutóbb 2004-ben rabolták el fegyveresek, hogy aztán évekkel később egy autó csomagtartójában találják meg a sérült képet) egyszerű plexi előlap védi, de a többi teremben látszólag védelem nélkül lógnak a falon felbecsülhetetlen értékű alkotások, köztük Cézanne, Manet, Renoir és Degas munkái. Ha már a művészeteknél tartunk, kötelező program kilátogatni a Vigeland parkba, amely a legnagyobb, egy művész munkái által benépesített szoborpark a világon. A több mint kétszáz alkotás tulajdonképpen Gustav Vigeland életműve: bronz, gránit és kovácsoltvas alkotások öt csoportban, egy nyolcszázötven méteres tengely mentén. Ebben a parkban van a Nemzeti Színház is, gyönyörű rokokó előtérrel. Aki kortárs építészetre vágyik, az sétáljon el a központi pályaudvartól nem messze, a kikötőben felépített új operaházhoz. Az Oslo-fjorddal szemben, Bjorvika-félszigeten felhúzott modern épületet egy helyi tervezőiroda álmodta meg. Hatalmas üvegfala nem sokkolja az embert, hanem inkább meghódításra biztat: kétoldalt, egy lankás emelkedőn fel lehet gyalogolni a tetejére. A „márványszőnyeg” kialakítása is gondos tervezés eredménye: mintázata, vízelvezető árkainak kialakítása, pihenői annyira barátságosak, hogy azonnal belakták az emberek, és hajnaltól késő estig tele van látogatókkal.
A polgármesteri hivatal mögött, a régi kikötőben a világ egyik legizgalmasabb ingatlanfejlesztése folyik, amelynek eredményeképpen már most egy vibráló, divatos és turistákkal teli mólót talál a látogató.
Trendi éttermek (ahol húszezer forintba kerül egy főétel), méregdrága boltok, és fölöttük a világ talán legfelkapottabb lakásaival. A Tjurholmen-félsziget végében tavaly az egyik Penthouse lakást rekordáron, 120 millió koronáért (közel négymilliárd forintért) értékesítették; ez hatmillió forintos négyzetméterárat jelent. A válság őket nem érintette: ezen a területen tavaly kilencszáznegyvenmillió korona értékben adtak el ingatlant. A lakásokat motorcsónakkal is meg lehet közelíteni – hetvenmillióért már egész jó kis vízi járművet láttam az egyik privát kikötőben. Végezetül pár szót az ételekről. A konyhájuk nem a világ gasztronómiai fellegvára, de azért itt is bőven találni érdekességeket. Tengeri nagyhatalom, ezért a hal minden formában megtalálható: egy jobb szállodában a reggelinek kötelező tartozéka a paradicsomos tőkehal, a hagymás hering, a grillezett lazac és a ráksaláta is. Kihagyhatatlan a kecskesajt, vagyis a geitost, amelynek barnás színe és a karamellára emlékeztető ízvilága csalóka: a látszat ellenére nem ízesítik semmivel. Inni nem egyszerű Norvégiában: a boltokban csak sört adnak, bort vagy töményet állami üzletekben (rendkívül rövid nyitva tartással), és aranyáron lehet beszerezni.
(Folytatjuk)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.