Kommunista térnyerés a kínai blogoszférában

A félmilliárd internetező és a több tíz millió mikroblogger hazájában már az ország vezetése is az internetes közösségi oldalakban reméli visszanyerni a nép bizalmát. A Kínai Kommunista Párt ezért kiadta a parancsot: tagjainak be kell illeszkedniük a mikroblogok közösségébe, de kérdéses, hogy a káderek le tudnak-e mondani a kommunista hagyományokról, és meggyőzően el tudják-e sajátítani az új nyelvezetet.

Karczag Eszter
2011. 08. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kínában az utóbbi évek során mérhetetlenül népszerűvé váltak a blogok, illetve a Twitterhez hasonló mikroblogok. Ma ezek jelentik a fiatalabb generáció egyetlen reményét arra, hogy megtalálhassák a többi országhoz képest közel sem korlátok nélküli internet kiskapuit és az egyetlen felületet, ahol kritikát fogalmazhatnak meg a kormánnyal szemben, és amelyen viszonylag szabadon áramolhatnak az állami média által elhanyagolt, olykor letagadott információk. A mikrobloggerek hatalmas tömege pedig már kényszerítő erővel is bír, és mára nyilvánvalóvá vált, hogy éppen az internet változtathat azon, ahogy a hivatalos Kína lakosságával kommunikál.
A blogok ereje legutóbb a július 24-én történt szuperexpressz-katasztrófát követően vált egyértelművé. A Vencsou (Wenzhou) város közelében történt balesetnek több mint negyven halottja és mintegy kétszáz sebesültje volt. Noha a fekete dobozok elemzése és a kár felmérése más országokban is időbe telik, a bloggerek szerint egyértelműen a katasztrófa jelentőségének szándékos kisebbítéséről volt szó, mivel az állami híradásokban eleinte igencsak felületesen foglalkoztak az eseményekkel. A mikroblogokon azonban perceken belül megbénult a forgalom; a felhasználók azonnal elárasztották hozzászólásaikkal, beszámolóikkal az internetet – kritizálva az állam reakcióját. Ennek hatására természetesen a hivatalos média sem tehetett mást, mint korrigálta a jelentéseket, a katasztrófáról végre valódi súlyának megfelelően tudósítva.
A kommunista párt számára ezzel végleg bebizonyosodott, neki kell lépnie, és ha a hegy nem megy Mohamedhez, Mohamednek kell közelednie a blogok szerzőihez. A párt szócsöve, a People’s Daily minapi számának véleménycikke ezért bátorította a kádereket, tolmácsolva a párt kívánságát: remélhetőleg egyre több és több vezető funkcionárius lesz jártas a netezők beszédében, s válik népszerűvé az interneten és a mikroblogoldalakon. A párthű napilap tanácsokkal is szolgált a Twitter-nyelvezettel barátkozni kényszerülő politikusok számára. „Csak a bürokratikus és üres beszéd elhagyásával kerülhet valaki azonos hullámhosszra az internetes közösséggel”, melynek nyelvezete teljesen különbözik a klisékkel teletűzdelt és olykor jelentés nélküli formális pártszólamokétól. A négyszáznyolcvanmillió internetfelhasználó pedig talán fejlődésre kényszerítheti a kormányzatot, és az képes lesz nem csupán szólni a néphez, hanem meghallani a panaszait is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.