Könnyítés az önkormányzatoknak

Hírösszefoglaló
2011. 08. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jövő januártól kikerül a kötelező önkormányzati feladatok közül az utcai szociális munka, pályázati úton elnyerhető, központilag finanszírozott szolgáltatássá válik – tájékoztatott a Nemzeti Erőforrás Minisztérium. A pályáztatás lehetővé teszi a jelenleginél nagyobb támogatás elnyerését, ugyanakkor garantálja azt is, hogy valóban csak a megfelelő szakmai színvonalat nyújtó szolgáltatók kapjanak költségvetési juttatást.
A jövőben a szociális munka és a krízisközpontok forrásait pályázati úton három esztendőre kiválasztott szolgáltatók útján kívánja biztosítani a kabinet. Az állam kizárólag konkrét szolgáltatásokat finanszíroz majd, így a támogatás mértéke azok minőségétől függ majd.
A kormány döntése nyomán a jövőben könnyebb lesz a határon átnyúló gyermektartási ügyekkel kapcsolatos igények érvényesítése. A gyámhivatalok elsődleges feladata a tartásdíj-leszállítási vagy -megszüntetési kérelmek esetén a belföldi jogosult, egyéb esetekben pedig a tartásdíj fizetésére kötelezett meghallgatása. Jegyzőkönyvet készítenek, majd továbbítják a közigazgatási tárcának, amivel a gyámhatóság feladata be is fejeződik. A további eljárás és a tájékoztatás már a szakminisztériumhoz tartozik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.