Körös-körül, középponton át

Az alföldi kéktúrán való tekerésünk második harmadán is bőven akadtak élmények és látnivalók. Életfa, országközéppont, túzokrezervátum, monostor, Kis-Sárrét, Tisza-kastély – esős kerettel, gátas körítéssel.

Radványi Benedek
2011. 08. 31. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az árpádhalmi esőnél hagytuk abba az előző rész beszámolóját, ahol úgy tűnt, aznap már nem fogunk továbbmenni a heves zivatar miatt. Ám amikor már azon voltunk, hogy éjszakára bekéredzkedünk a menedékhelyül szolgáló, ma iskolaként funkcionáló Károlyi–Berchtold-kastélyba, megszűnt az égi áldás. Így nekiindultunk, elhaladtunk a település nevét adó halmon Makovecz Imre által emelt háromágú életfa mellett, s előbb szivárványos, majd naplementével díszített tájat figyelve kerekeztünk el majdnem Szarvasig. A naplementét egyébként könnyű fotózni az Alföldön. Ha hegyekben, erdőben jártuk volna, csak elvétve lett volna rá esélyünk, így viszont az alföldi nyolc nap során csak akkor nem láttuk a remek fotótémát is nyújtó, mindennap másfajta narancsos-sárgás fényeket, amikor teljesen felhős volt az ég.
Másnap Szarvason, a Holt-Körös partjánál megtaláltuk a történelmi Magyarország középpontját, ahol a szépen gondozott parkban egy terméskőből készült szélmalom formájú emlékmű, egy magyar zászló és egy székely kapu is áll. Itt értük el a Körösök, a Hortobágy és a Berettyó vidékét, ami a növény- és állatvilágot is befolyásolja, valamint azt is eredményezte, hogy rengeteget kellett gátakon haladnunk. Szarvas és Ecsegfalva között, Mezőtúr érintésével ötven kilométeren át tartott a gátazás a Hármas-Körös, majd a Hortobágy–Berettyó mellett haladva. Ecsegfalván a sok árnyéktalan szakasz miatt a preszszóba menekültünk, ahol a kocsmáros két fröccs kitöltése között bizonygatta – ahogy előtte és utána mások is –, hogy ő a helyünkben ezt biztos nem csinálná.
A Körösök, azok holtágai s a hozzájuk kapcsolódó tavak és patakok sok szép természeti látnivalót nyújtanak, több nemzeti park mellett Dévaványa előtt a Réthelyi látogatóközpontban egy túzokrezervátumot is megtekinthettünk. Körösladánynál már a Sebes-Köröst kereszteztük, cserébe nyertünk még egy kis gáton való zötykölődést ennek a partján is. Egy ponton egy közeli tanyához tartozó birkacsorda keresztezte utunkat. Az Alföld egyik fő jellegzetességének is mondható tanyavilág fényes és árnyékos oldalát is megfigyelhettük a nyolcnapos túrán, hiszen sok helyen kedves, és a ma már elengedhetetlennek tűnő áram-internet-térerő hármas uralkodását látszólag gondtalanul nélkülöző lakókkal találkoztunk, ám rengeteg tanyán kinn van az „Eladó” tábla. Továbbá többször is rá kellett kapcsolnunk, amikor a közelükben jártunk, mert a néhol szabadon lévő kutyák utánunk eredtek. Nem túl szívderítő, amikor azt látja az ember, hogy mindjárt eléri a lábát a megdühödött eb…
A következő napról egy technikai, egy történelmi és egy természeti jellegű emléket tudok előhúzni. A kommunista idők alatti három t-re hajazva közülük utólag „tiltott” kategóriába sorolnám azt, amikor Vésztőn eltörött a csomagtartóm, s újat kellett beszerezni; a város utáni nemzeti park csak a nehezen járható utak miatt kerül a tűrt csoportba, a Csolt monostorhoz tartozó történelmi emlékhely megóvása viszont támogatandó. A Mágori-dombon megtalálhatók a 6000 éves lakottságára utaló síremlékek, egy honfoglalás kori körtemplom romjai, a Csolt nemzetséget idéző Árpád-kori monostor maradványai, a térség felemelkedéséért tevékenykedő népi írók és költők, illetve tudósok mellszobrai, valamint Szent László millecentenáriumra avatott bronzszobra.
Az előző nap még a peresi bemutatóházban látott állatok elevenedtek meg a Körös–Maros Nemzeti Park egyik szeleténél, a Kis-Sárrét Zsadány és Geszt közötti részénél. Az itteni tavak és a hozzájuk tartozó hatalmas nádasok gazdag madárvilágot rejtenek, közülük többet testközelből csodálhattunk meg, de ugyanilyen távolságban futott előttünk őz is. Más kérdés, hogy a kék jelzés is „elfutott”, de az épp arra járőröző biztonsági szolgálat tagjai segítettek megtalálni a Gesztre vezető utat. Ezen település nevezetességénél, az 1760 körül épült Tisza-kastély parkjánál álltunk neki ebédkészítésnek. A Tisza család Kálmán és István személyében két miniszterelnököt is adott hazánknak, s Kálmán testvérének, Domonkosnak nevelőjeként Arany János is töltött itt csaknem egy évet.
Ebédelés egy ma iskolaként funkcionáló kastély oldalában – csak amikor eleredt az eső, akkor jöttünk rá, hogy a helyzet kísértetiesen hasonlít a két nappal azelőtti árpádhalmi esethez. Újra úgy esett, hogy nem volt kedvünk nekilódulni. Az ötödik nap második felén, a 850-ből 477 kilométert megtéve megkezdődött a mi „Gesztiválunk”: az eső elől szintén meghúzódó helyi rendőrökkel beszélgetve vártuk, hogy kiderüljön, kiderül-e az ég.
(Folytatjuk)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.