Közegészségügyi problémát jelent a hepatitis C

<br /> A fővárosban a legmagasabb a hepatitis C-fertőzöttség aránya hazánkban. Az intravénás kábítószer-használók magas HCV-fertőzöttségi aránya komoly közegészségügyi problémát jelent.

Mizsei Bernadett
2011. 08. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európában a hepatitis C vírus (HCV) egyik leggyakoribb terjedési módja az intravénás kábítószer-használat – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Drog Fókuszpont a hepatitis-világnap alkalmából készített felmérésében. A vér útján terjedő vírus az egyik kórokozója a krónikus májbetegségnek, amely korai halálozáshoz vezethet. A betegség gyakran a megfertőződést követő számos tünetmentes év elteltével jelentkezik. Magyarországon európai viszonylatban az intravénás kábítószer-fogyasztók körében alacsony a hepatitis C elterjedtsége, területi bontásban azonban már nem ilyen egységes a kép: a fertőzöttek aránya Budapesten a legmagasabb. Egy VIII. kerületi tűcsereprogramban meglehetősen magas, csaknem 70 százalékos fertőzöttséget mértek.
A Nemzeti Drog Fókuszpont rámutatott: számos intravénás szerhasználó már az első injektálás során megfertőződik. Ennek oka elsősorban a tűk, a fecskendők és az egyéb injektáló eszközök közös, illetve többszöri használata. Az intravénás kábítószer-használók magas HCV-fertőzöttségi aránya komoly közegészségügyi problémát jelent, amit súlyosbít az a tény is, hogy sokan közülük szűrésre nem járnak, így esetleges fertőzöttségükről egyáltalán nem tudnak. Az Országos Epidemiológiai Központ vizsgálatai alapján a hazai adatok azt mutatják, hogy a hepatitis C vírus elterjedtsége az injektáló kábítószer-használók körében évek óta 25 százalék körül alakul, ami Európában alacsonynak mondható. Hazánkban a HCV-fertőzöttség gyakrabban fordul elő a női intravénás szerhasználók esetében, életkort tekintve pedig a 25 évnél idősebb intravénás szerhasználók körében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.