Lakást bontanak a bankok

Hírösszefoglaló
2011. 08. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyomasztja Amerikát is az ingatlanpiac siralmas állapota. Jelzi ezt az is, hogy a bankok nem tudnak mit kezdeni a fizetésképtelenné vált adósaiktól átvett, de használhatatlan lakásokkal – írja a Portfolio.hu. Több városban is ebbe a helyzetbe került a Bank of America, amely úgy döntött, Clevelandben száz lakást eladományoz, másokat pedig – a helyi ügynökségekkel együttműködve – megsemmisít. A Bloomberg értesülései szerint hasonló eszközhöz nyúlnak Detroit mellett Chicago városában is, hogy aztán más városok kerüljenek sorra. A hírügynökség beszámolója szerint több bank, például a Wells Fargo, a Citigroup, a JP Morgan, valamint a Fannie Mae is hasonlóképp tesz vagy ugyanezt tervezi.
Az amerikai bankoknak a bedőlt hitelkövetelések miatt tulajdonba vett lakások jelentik az egyik legnagyobb fejfájást. Az Egyesült Államok lakáspiacán júniusban minden hetvenhetedik lakás, vagyis csaknem 1,7 millió otthon járt a végrehajtás valamelyik szakaszában a RealtyTrac adatszolgáltató szerint. A folyamat tovább táplálja a hitet a potenciális vevőkben, miszerint az amerikai lakások árai tovább eshetnek majd. Az év első három hónapjában csak a Bank of America 40 ezer lakást árvereztetett el. Az említett bankok nemegyszer nevetségesen olcsón adják el a tulajdonba vett ingatlanjaikat, illetve fizetnek azért, hogy elvigyék tőlük a „szemetet”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.