Lángos, bikini, gumitemplom?

Hétfőtől öt napon át rendhagyó strandi lelki gondozást végez Balatonbogláron Czöndör István evangélikus lelkész. Az csak az utolsó percben dől el, hogy a sütkérezők között felfújható<br />templomban vagy katonai sátorban állítják-e fel az oltárt, az imapadokat és gyóntatófülkét.

Varga Attila
2011. 08. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyönyörű evangélikus temploma van Balatonboglárnak. Mivel kicsi a gyülekezete (mintegy kétszáz hívőből áll), Czöndör István folyamatosan törekszik arra, hogy bevigye templomába a településre érkező turistákat is. Így például a tavalyi évtől az utca másik részén megtartott jazz- és a borfesztivál vendégeit. Akkor – mivel egy gyülekezeti tag motorok restaurálásával foglalkozik – régi magyar motorokat bemutató kiállítást szervezett a templomkertben. Két hete jazzmisét celebrált – nagy sikerrel.
– Olyan istentiszteletet tartottam, mely során az általam mondott rövid szentírási szövegekre a nagybőgősből, fúvósból, gitárosból álló zenekar improvizált. Érdekes volt a zeneakadémiai tanárok rögtönzött játéka. Közel száz érdeklődőt vonzott, ismerős arcokat nem láttam, így igazolva láttam a vállalkozás missziós jellegét.
A Magyarországi Evangélikus Egyház a négy nagy magyarországi történelmi egyház egyike. A Magyarországi Református Egyház után a második legnagyobb magyar protestáns egyház. Luther Márton és az ágostai hitvallás (augsburgi hitvallás, latinul: Confessio Augustana) tanait követi, a XX. századig gyakran ágostai hitvallású evangélikus egyháznak, esetleg lutheránus egyháznak is nevezték. Magyarországon három evangélikus egyházkerület működik: az északkeleti, dél-magyarországi, és nyugati (dunántúli), amelyek élén püspökök állnak.
Czöndör István fiatal ember, két éve érkezett családjával Balatonboglárra. Szórványgyülekezete van: tizennyolc település tartozik hozzá. Nyáron azt tapasztalta, hogy gyülekezetének tagjai, mivel főleg üdültetéssel foglalkoznak, elmaradoznak az istentiszteletekről, s csak augusztus végén jelennek meg ismét. Viszont sokkal többen járnak a templomba, hiszen sok turista igényli a hitéletet szabadsága alatt is. Bár panaszra nincs oka, három hónappal ezelőtt arra gondolt, hogy a strandon pihenő ezrekhez is el lehetne vinni Jézus üzenetét. Ott is legyenek jelen, ahol az emberek kikapcsolódnak. Így pattant ki a fejéből az az ötlet, hogy sátorral vagy pavilonnal kimenjenek a strandra, és az oltár, az imapadok mellett gyóntatófülkét állítsanak fel. A hívők vagy érdeklődők gyermekeinek közben kézműves-foglalkozásokat tartanak majd.
– Mit szólt az ötletéhez a somogy–zalai egyházmegye esperese, majd a dunántúli evangélikus püspök?
– Németországban az üdülőhelyeken az időszakos templomokban profi módon megteremtik a hitélet lehetőségét, az olasz tengerparton pedig néhány éve gyakori látvány a felfújható templom, amelynek belsejében papokkal találkozhatnak a strandolók. A protestantizmusban benne van az a szabadság, hogy egy lelkész a maga szolgálati területén kreatívan gondolkozzon. Az elmúlt hónapokban lett püspök a mi esperesünk, Szemerei János, vele váltottam szót erről, biztosított a támogatásáról. De beszéltem az északi egyházkerület püspökével, Fabiny Tamással is, akinek egyébként korábban két éven át püspöki titkára voltam.
Czöndör István, miután zöld utat kapott, felkereste az önkormányzatot, kijárta, hogy térítésmentesen területet kapjanak a városi tulajdonú strandon. Három hónapja szervezi a jövő hét programját. Bár katonai sátorban gondolkodtak, vállalkozók felajánlották, hogy elkészítenek akár egy felfújható templomot is. Most ez a reménység, de csak az utolsó pillanatban, ma vagy vasárnap derül ki, hogy elkészül-e Magyarország első gumitemploma.
A lelkipásztor elmondta: oltárt alakítanak ki, imapadokat tesznek az alkalmi létesítménybe, s még gyóntatófülkéjük is lesz. Négy teológushallgató segíti majd a munkáját, valamint egy környéken élő idős német lelkésznő. Módot adnak a négyszemközti beszélgetésre is, amely a felfogásuk szerint már gyónásnak számít.
– Bárki beülhet a sátorba, akinek elege van a zsongásból. Kezébe vehet egy Bibliát vagy énekeskönyvet. Babzsákokat pakolunk ki, fejhallgatóval hangoskönyveket lehet majd hallgatni, és készen állunk arra, hogy beszélgessünk a művekről. Minden napnak lesz egy könyve: Kurt Vonneguttól Az ötös számú vágóhíd, Szabó Magdától a Régimódi történet, Varró Dánieltől a Szívdesszert, Rejtő Jenőtől A három testőr Afrikában és Bohumil Hrabaltól az Őfelsége pincére voltam című művet fogjuk kérésre elemezni.
Balatonbogláron a jövő hét öt munkanapján a lelkész feleségének vezetésével agyagozást, gyurmázást, arcfestést és rajzfoglalkozásokat tartanak a gyermekeknek. A fiatal lelkipásztor szerint a pihenést, a napozást, a lubickolást is meg lehet unni. Megteremtve az internetes hátteret, egyfajta információs központként is működnek. Azon vannak, hogy minden betérő megtalálja a közelben a vallásának megfelelő gyülekezetet.
– Nem tart attól, hogy esetleg lesznek, akiket a parton megbotránkoztat ez az ötlet?
– Miért is botránkoznának? Hiszek abban, hogy a kezdeményezés elnyeri a hívők szimpátiáját. Sőt azt is el tudom képzelni, hogy öt év múlva a Balaton-parti evangélikus gyülekezetek egyedi arculatú sátrakkal jelennek meg a strandokon.
A fürdőruhák és a templomi öltözet kontrasztjáról pedig úgy vélekedik: „Én megyek olyan élettérbe, ahol a könnyed viselet a megszokott. Ezért a strandon rövidnadrágban és papi civilben leszek. Ha viszont ők jönnek a dombon álló kőtemplomba, elvárható, hogy felöltözzenek.”
– Kapott kellemetlenkedő telefonokat?
– Akadt, akinek ez egyházon belül ez már sok volt. De ellenzők mindig vannak. Több levelezőlistára felraktam a hírt, hogy ne csak a lelkésztársak, hanem az evangélikusok, egyháztagok is értesüljenek róla. A fórumokon megkérdezték, hogy miért van erre szükség, és a tervezetet néhányan hatásvadásznak tartották. Ülhetnék a templomban délelőttökön át, megállapítván, hogy nem jön el hozzám senki. Azzal, hogy a strandra megyek lelki gondozást végezni, betöltöm azt, amire elhivatottságot éreztem. Nem lesz térítgetés, direkt evangelizáció, csupán a keresztény üzenetet szeretném továbbítani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.