Leállíttatta volna a vizsgálatot

Schwartz Béla, Ajka szocialista polgármestere több fideszes politikust is arra akart rábírni, járjanak közben, hogy az Állami Számvevőszék ne folytasson vizsgálatot a város gazdálkodásával összefüggésben. A politikus bizottsági tisztségeket és igazgatótanácsi helyet is ajánlott kormánypárti kollégáinak. Ékes Józsefet (Fidesz), a körzet országgyűlési képviselőjét is megkereste az ügyben, aki titokban felvette beszélgetésüket, amely most már a Legfőbb Ügyészségen van.

Munkatársunktól
2011. 08. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bizottsági elnöki és alelnöki, valamint tanácsnoki pozíciókat és egy igazgatótanácsi státust kínált fel Schwartz Béla, Ajka szocialista polgármestere a városi Fidesz–KDNP-frakció tagjainak, ha az Állami Számvevőszéknél (ÁSZ) elérik az önkormányzatnál végzett vizsgálat leállítását – közölte a Hír TV kormánypárti politikusok nyilatkozatai alapján. A KDNP városi elnöke, Reiter István kijelentette, neki egyházügyi tanácsnoki pozíciót ajánlottak évi 720 ezer forintos juttatással. – Mindezt úgy, hogy nem vagyok tagja az önkormányzat választott testületének, egy egyszerű külső tanácsnoki tagságért kaptam volna ezt a juttatást – mondta a politikus, akitől azt várták, járjon közben Ékes Józsefnél, a körzet fideszes országgyűlési képviselőjénél az ÁSZ-vizsgálat leállításában.
Schwartz Béla a Fidesz ajkai frakcióvezetőjét is megkörnyékezte. Fülöp Zoltánnak felajánlotta, hogy létrehoznak öt bizottságot, amelyeknél két elnöki, három alelnöki, illetve egy tanácsnoki helyet a Fidesznek, egy egyházügyi kapcsolattartói, tanácsosi státust pedig a KDNP-nek adnak. A szocialista politikus emellett egy igazgatótanácsi helyet is adott volna a Fidesznek. – Ami feltűnővé vált, és furcsán éreztük magunkat, amikor szinte kimatekozta, hogy mekkora összeget jelenthet nekünk egy bakonykarsztos igazgatótanácsosi státus – nyilatkozta Fülöp Zoltán a Hír TV-nek.
Az előző ciklusban még az MSZP-frakció tagjaként is működő Schwartz a fideszes Ékes Józsefet megbeszélésre hívta. A kormánypárti politikus a találkozóra egy hangfelvevőt is magával vitt, és rögzítette a beszélgetést. „Nekünk az lenne a kérésünk, hogy rendelkezel ott befolyással, ott az ÁSZ-nál, a költségvetési bizottság tagja is vagy, ha arra kérhetnénk, hogy eljárnál az ÁSZ-nál, hogy hagyjanak békén minket, úgyis lesz itt átfogó ellenőrzés 2011 végén, 2012 elején, úgy láttam, úgyis megnézhetnek mindent. Ne mérgezzék a levegőt! – mondta az MSZP-s polgármester Ékes Józsefnek, majd azzal érvelt, hogy a Fidesznek érdeke lehet az, ha a számvevők nem folytatják a munkát. – Ha kihoznak valamit, vagy tényleg ránk akarnak, akkor rátok nézve rosszabb, hogy ti küldtétek az ÁSZ-t, mert nem jót kapunk, hanem rosszat kapunk!” – mondta Schwartz Béla.
A hangfelvételt a Fidesz eljuttatta a legfőbb ügyésznek. A párt gyanúja szerint a polgármester azért próbálta meg leállíttatni az ÁSZ-ellenőrzést, hogy elleplezze a visszaéléseket az uniós pályázati pénzekkel.
Azóta egyébként lezárult az Állami Számvevőszék ajkai vizsgálata. A számvevők egymillió forintra bírságolták az önkormányzatot a közbeszerzési törvény megsértése miatt, a számvevőszéki jelentés szerint a Veszprém megyei városban jogsértően bíztak meg több építőipari céget. Több vizsgálat azonban még most is folyamatban van. Ravasz Tibor, a Fidesz–KDNP-frakciószövetség ajkai önkormányzati képviselője elmondta, több üggyel összefüggésben gazdasági bűncselekményeket vizsgálnak a rendőrkapitányságok, önkormányzati beruházásokkal összefüggésben pedig a hűtlen kezelés gyanúja merült fel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.