Lecsapott a fogyasztóvédelem

Bodacz Péter
2011. 08. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Háromfajta bébikompot és kétféle járókát vont ki a forgalomból a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH). Az eredetileg csecsemők biztonságát szolgáló eszközökről a hatóság vizsgálata után kiderült, balesetveszélyesek. Mint azt Perger Mónika, az NFH stratégiai kabinetjének munkatársa közölte, áprilisban és májusban négy héten át több száz terméket vizsgáltak meg; a járókák 16, míg a bébikompok 33 százaléka nem felelt meg az előírásoknak. – Az ellenőrzés elsődleges célja a nem biztonságos járókák és bébikompok forgalomból való kiszűrése volt, illetve vizsgáltuk azt is, hogy a RAPEX (Rapid Alert System for Non-Food Products, azaz az EU-tagországok veszélyes iparcikkekre vonatkozó katalógus) riasztórendszerben lévő veszélyes termékek ne legyenek a boltok polcain. A razzia során a kereskedelmi egységek 40 százalékánál találtunk hiányosságot – fogalmazott Perger, kiemelve: a járókák és bébikompok esetében 23 esetben feltételekhez kötötték a további forgalmazást, s 21 esetben szabtak ki fogyasztóvédelmi bírságot összesen 530 ezer forint értékben. A fogyasztóvédelmi hatóság tapasztalatai szerint a leggyakoribb hiányosságok között szerepelt a használati utasítások nem megfelelő volta, sokszor nem tüntették fel azokat a termékeken, vagy az előírt figyelmeztetések hagytak kívánnivalót maguk után.
Perger Mónika szólt arról is, hogy a vizsgálat alá vett és ennek kapcsán a forgalomból kivont árucikkek mindegyikénél több hibát is feltártak. A termékek – főleg a bébikompok – nem voltak eléggé stabilak, a járókákba beszorulhatott a gyermek ujja. A visszavont termékek bekerülnek a RAPEX európai riasztórendszerbe is. Az NFH munkatársa figyelmeztetett arra is, hogy a túlzottan olcsó termékek esetében érdemes nagy alapossággal megnézni az árut. A letiltott veszélyes termékek teljes listáját olvasni lehet a hatóság honlapján, az itt lévő fórumoldalon pedig szakértők válaszolnak a beérkező kérdésekre. A mostani vizsgálat kapcsán lapunk kérdésére az NFH közölte: a kifogásolt termékeket blokk ellenében köteles visszavásárolni a forgalmazó, ám ehhez szükséges a kivonás jogerőre emelkedése, hiszen csak ezt követően lehet nevesíteni azokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.