Lélegzethez jutott az euró

Csécsi László
2011. 08. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedvezőbb eredménnyel ért véget az eurózóna vezetőinek tegnapi találkozója az elemzők várakozásánál, de a megállapodás inkább csak rövid távon oldotta meg Görögország és a közös fizetőeszköz problémáit – nyilatkozta lapunknak Suppan Gergely. A Takarékbank vezető elemzője elmondta: a görög növekedést ezek a lépések még nem fogják elindítani, ahhoz több pénzre lesz szükség, de a megszavazott intézkedések legalább kifogják a szelet a hitelminősítők vitorlájából. Az elemző szerint a csomag kedvező fogadtatását jól mutatja, hogy az euró és a forint is magára talált egy kissé, a kezdeti eufória azonban hamar véget érhet, és az árfolyamok is viszszatalálhatnak a régi értékekhez. – A svájci frank erősödő trendje nem fordul meg, az alpesi ország gazdasága ugyanis nagyon jó adottságokkal bír, és az adósságválság hullámai sem csillapodtak le teljesen a tegnapi találkozó után – jegyezte meg Suppan Gergely. Az árfolyamra az is hatással lehet, hogy az Egyesült Államok vezetői megszavazzák-e egy adósságplafon bevezetését. Az elemző úgy gondolja, a csomag egyik fontos üzenete az lehet a befektetők számára, hogy az eurózóna vezetői végre konszenzusos döntéseket tudtak hozni ezekről az égető kérdésekről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.