Lengyelország: ügynökökből diplomaták

MTI
2011. 08. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy lengyel hetilap megszerezte azoknak az átvilágítási nyilatkozatra kötelezett lengyel diplomatáknak a névsorát, akik elismerték, hogy az előző rendszerben együttműködtek a kommunista titkosszolgálatokkal. A listát az átvilágítást végző lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete bocsátotta az Uwazam Rze hetilap rendelkezésére. A lap szerint összesen 222 lengyel diplomata ismerte el együttműködését a korábbi kommunista katonai vagy polgári titkosszolgálatok valamelyikével. Ez a lengyel külügyminisztérium külügyi szolgálatban álló munkatársainak 10 százaléka. Közülük huszonheten a diplomáciai ranglétra legmagasabb fokára emelkedtek, címzetes nagyköveti rangban vannak. Többségük külföldi lengyel diplomáciai képviseletek élén állt vagy áll jelenleg is, illetve vezető tisztségeket töltött vagy tölt be a külügyminisztériumban. A lengyel külügyi szóvivő a hetilapnak azt mondta, a volt ügynökök a lengyel külügy számára nem jelentenek nagy problémát, többségük úgyis hamarosan nyugdíjba megy.

Vallott a robbantó. Beismerte a négy krakkói pokolgépes robbantás elkövetését a bűnügy gyanúsítottja, aki azt állítja, egyedül cselekedett, és áldozatait véletlenszerűen választotta ki – közölte tegnap a krakkói ügyészség szóvivője. A rendőrség abból indult ki, hogy elszámolási vita vagy zsarolás lehetett a robbantások hátterében, és a károsultak köre nem volt véletlenszerű. A négy merényletben öten sérültek meg. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.