Liszt kultuszát éltetik

A Hungarofest Klassz Zenei Irodája a Budapesti Turisztikai Szolgáltató Központtal együttműködve a Liszt Ferenc tér 11. alatt működő Budapest Infópontban részben Liszt Ferenc életművére kívánja irányítani a figyelmet. A most megnyílt Liszt-pont a Liszt-év után is népszerűsíteni fogja a kétszáz éve született zeneszerzőt.

Tölgyesi Gábor
2011. 08. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy Salzburg életben tartja Mozart emlékét, részben minta lehet arra, hogyan kell Liszt Ferenc életművét a külföldieknek és a magyaroknak bemutatni, ám pólók, sütemények, bögrék nem lesznek a kultusz életben tartásának eszközei – mondta a Liszt-pont megnyitóján Balatoni Monika, a Hungarofest kreatív igazgatója. A Liszt-pont a minőséget és a folyamatosságot kívánja fenntartani a Liszt-év után is. Az infópontban jelenleg nemcsak a Liszt 2011 eseményeiről lehet tájékozódni: a Liszthez kapcsolódó lemezek, kiadványok, műsorfüzetek is megtalálhatók itt, ahogy a Liszt-év bora, a szekszárdi kadarka is. Utóbbi nemes nedű egyébként utal arra, hogy 1873-ban Augusz Antal szekszárdi főbíró közbenjárására kérték fel Lisztet a Zeneakadémia megszervezésére – hazánk az egyetlen ország, ahol Liszt Ferenc iskolát szervezett, ebben az osztrákok, németek, franciák nem versenyezhetnek velünk. A Liszt-pontot folyamatosan bővítik a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Lengyel Intézet, valamint a Warner lemezkiadó segítségével is. A megnyitón Balatoni Monika elmondta azt is, tárgyalások folynak egy újbudai bevásárlóközponttal arról, hogy a korábban Brüsszelben kiállított, Liszt pályáját bemutató, nagyméretű touchtable-nek helyet adjon, közelebb hozva a zeneszerző életét, munkásságát a közönséghez.
A Budapesti Turisztikai Szolgáltató Központ ügyvezető igazgatója, Molnár József szerint a Liszt-pont alkalmas arra is, hogy az idelátogató turistákat a magyar kultúrkörbe bevezesse.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.