Lövések Észak-Koszovóban

Válságosra fordult a helyzet Szerbia és Koszovó határán. A koszovói rendőrség különleges alakulatai fegyvereiket használva tértek vissza és foglalták el Brnjak átkelőt.

Sebestyén Imre
2011. 08. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az akcióra nem sokkal azután került sor, hogy a koszovói kommandósok megkezdték a viszszavonulást az átkelőkről, miután Belgrádnak és Pristinának a KFOR közvetítésével – legalábbis úgy tűnt – sikerült megállapodásra jutnia a határon kialakult feszültség csillapításáról. Borko Sztefanovics, a brüsszeli párbeszéden részt vevő szerb delegáció vezetője a szerbeket nyugalomra intette, Erhard Bühler tábornok, KFOR-parancsnok pedig a helyszínre vezényelte a portugál alakulatokat. A feszültséget az okozta, hogy Pristina különleges rendőri alakulatokat küldött Jarinje és Brnjak átkelőkhöz, hogy érvényt szerezzen a szerb áruk importtilalmának, amire válaszul a feldühödött szerbek lezárták az utakat, és barikádokat emeltek. Belgrádból a helyszínre sietett Borko Sztefanovics és Goran Bogdanovics Koszovó-ügyi miniszter, s tárgyaltak lázongó észak-koszovói nemzettársaikkal, de a KFOR parancsnokaival is. A közvetítést vállaló Erhard Bühler tábornok – miután a belgrádi tisztségviselőkkel tanácskozott – Pristinába utazott egyeztetni Hashim Thaci kormányfővel, majd ismét visszatért a válságövezetbe. Jelentések szerint legalább egy koszovói rendőr életét vesztette, míg a pristinai osztagok a szerbek négy gépkocsiját szitává lőtték, a helyszínen vérnyomok is látszottak. Az EU helyi képviselői nem támogatják a koszovói hatóságok lépését, amelyet Pristina állítólag a nemzetköziekkel való konzultációk nélkül tett meg. A nemzetközi közösség most azon van, hogy mielőbb csillapítsa a kedélyeket, s viszszaállítsa a korábbi helyzetet, a szabad forgalmat és kereskedelmet mindkét irányba.
A szerb ellenzék, a Vojiszlav Kostunica vezette Szerbiai Demokrata Párt és a Vojiszlav Seselj-féle Szerb Radikális Párt viszont gyors és kemény választ követel a kormánytól a koszovói kísérletre. Borisz Tadics az eseményekre reagálva közölte, Szerbia „nem indul háborúba”. A szerb elnök szerint a megoldást diplomáciai úton kell megoldani. Egyúttal hangsúlyozta, azok a nemzetközi szervezetek, amelyek bátorítják a függetlenségét egyoldalúan kikiáltó Pristinát, nem hunyhatnak szemet ilyen koszovói akció felett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.