Magánnyugdíj: maradt a mínusz

Az utolsó három évben negatív reálhozamot értek el a Magyarországon működő magánnyugdíjalapok, amelyek működési költségei nemzetközi szinten továbbra is a legmagasabbak között vannak – derül ki a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) legfrissebb elemzéséből.

Szilágyi Richárd
2011. 08. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az OECD tegnap nyilvánosságra hozott adatai szerint a hároméves, 2008 és 2010 közötti reálhozam a szervezet tagállamaiban átlagosan nulla százalék volt, míg Magyarországon úgy „teljesítettek” mínusz 3,2 százalékot a magánnyugdíjalapok, hogy 2010-ben 4,0 százalékos, egy évvel korábban pedig még 14,3 százalékos reálhozamot értek el. A régió országai közül Szlovákiában –3,1 százalék, Csehországban –1,7 százalék, Lengyelországban pedig –1,5 százalék volt az elmúlt három év reálhozama.
Ismert, a hazai magánpénztárak a fennállásuk óta eltelt 13 évben átlagosan két százalék körüli reálhozamot produkáltak. A nyugdíjrendszer átalakítását támadók – élükön az ellenzéki pártokkal, s a hozzájuk közel álló sajtóval – legtöbbször azzal érveltek, hogy csak hosszú távon érdemes vizsgálni a kasszák teljesítményét. Az OECD legújabb elemzésének tükrében ez az érv is megdőlni látszik.
Az adatokból az is kiderült, hogy a magánnyugdíjalapok működési költségei – Csehország és Spanyolország után – Magyarországon a harmadik legmagasabbak. A csaknem egyszázalékos hazai szint tízszer nagyobb, mint amennyiből Dániában vagy Portugáliában működtetik az alapokat. Ráadásul 2011 előtt a hazai magánkasszák még a teljes tagdíjbefizetés 4,5 százalékát vonták le működési költségeik fedezésére.
Megugrott az önkéntes nyugdíjpénztárakba belépő új tagok száma a magán-nyugdíjpénztári rendszer átalakítása alatt – írta tegnap a Napi Gazdaság. Az OTP-nél csaknem kétszer annyi új tagot regisztráltak, mint tavaly ilyenkor, az MKB-nál pedig a belépők száma már az első három hónap során megközelítette a tavalyi teljes évét.
Az Aranykor és az ING önkéntes kasszája is jelentős növekedést ért el, de a szektornak még sincs oka örömre: a kasszák taglétszáma öszszességében ugyanis csökkent, mivel a belépéseknél nagyobb mértékben emelkedett ezen időszakban a kilépők száma.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.