Magyarázzák Schwartz ajánlatát

Az ajkai szocialisták szerint fideszes politikustársaik kértek bizottsági és tanácsnoki helyeket azért cserébe, hogy együttműködjenek a város érdekében a helyi MSZP-vel. Ékes József, a térség fideszes országgyűlési képviselője ezt határozottan cáfolta, és hangsúlyozta, Schwartz Béla, a település szocialista polgármestere tett törvénytelen ajánlatot, és ezt bizonyítja egy hangfelvétel is. A történet hátterében az Állami Számvevőszék tavalyi ajkai ellenőrzése áll.

Török László
2011. 08. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közleményben reagált az ajkai MSZP azokra az állításokra, amelyeket helyi fideszes politikusok fogalmaztak meg a Hír TV-nek nyilatkozva. A kormánypártiak elmondták, Schwartz Béla szocialista polgármester több fideszes politikust is arra akart rábírni, járjanak közben, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ne folytasson vizsgálatot a város gazdálkodásával összefüggésben. Az MSZP-s tisztségviselő állítólag bizottsági vezetői helyeket és igazgatótanácsi tagságot is ajánlott kormánypárti kollégáinak. A Hír TV be is mutatott egy titokban rögzített hangfelvételt, amelyen Schwartz Béla azt kéri Ékes Józseftől, járjon közben az ÁSZ-nál.
A szocialisták szerint ők a város érdekében akartak megállapodni a Fidesszel és a KDNP-vel, akiknek képviselői azonban a megbeszéléseken konkrét igényeket fogalmaztak meg különböző tisztségekre és tiszteletdíjakra. – Tehát nem mi ajánlottuk, hanem ők kérték, ami azért nem elhanyagolható különbség. És miután megszületett a megegyezés, egyhangúlag meg is szavazták maguknak az első képviselő-testületi ülésen – olvasható Horváth József MSZP-s frakcióvezető közleményében. Az ajkai alpolgármester kitért arra is, hogy az ÁSZ-ellenőrzést sem akarták leállítani, hiszen a hangfelvétel keletkezésekor már lezárult a vizsgálat, amely egyébként csak egy „kisebb súlyú” szabálytalanságot állapított meg (a városnak egymillió forintos bírságot kellett emiatt kifizetnie). A helyi MSZP magyarázata az, hogy Schwartz Béla csak azt kérte: a fideszesek több feljelentést már ne tegyenek a város ellen.
A Hír TV egyébként lejátszotta, hogy pontosan mit mondott Schwartz Béla, az idézett szöveg így hangzik: „nekünk az lenne a kérésünk, hogy rendelkezel ott befolyással, ott az ÁSZ-nál, a költségvetési bizottság tagja is vagy, ha arra kérhetnénk, hogy eljárnál az ÁSZ-nál, hogy hagyjanak békén minket, úgyis lesz itt átfogó ellenőrzés 2011 végén, 2012 elején, úgy láttam, úgyis megnézhetnek mindent. Ne mérgezzék a levegőt!”
Ékes József lapunknak elmondta, a kolontári vörösiszap-katasztrófa napjaiban Schwartz többször is kereste őt, hogy beszéljenek Ajka városát érintő ügyekről. Az ajkai fideszesek egyébként ekkor már kétszer is tárgyaltak a polgármesterrel, aki azonban a további megbeszéléseket Ékes József személyes jelenlétéhez kötötte. Ékest párttársai a tárgyalás előtt arról tájékoztatták, hogy napirenden lesz az ÁSZ-vizsgálat is, és azt fogják tőle kérni, hogy állíttassa azt le. Ékes tehát úgy érkezett a szeptember 13-i találkozóra, hogy sejtette, törvénytelenségre utaló megjegyzések is elhangozhatnak, ezért hangfelvevőt is vitt magával. A fideszes politikus hangsúlyozta, nem igaz az MSZP állítása, hogy akkor már lezárult az ÁSZ-vizsgálat. – A számvevők tavaly szeptember 8-án vagy 9-én jelentek meg Ajkán, ahol azonban a város vezetése megtagadta tőlük a kért dokumentumok átadását, ami már önmagában is törvénysértő – fogalmazott Ékes József, aki szerint a szocialisták egyértelműen az ÁSZ-vizsgálat leállítását akarták elérni. A számvevőszék tegnap tudatta, 2010. december 14-én fejezte be a város ellenőrzését. A helyszíni vizsgálat ideje alatt, 2010. október 19-én a közbeszerzési törvény előírásainak megsértése miatt a Közbeszerzési Döntőbizottságnál (KDB) jogorvoslati eljárást kezdeményezett. A KDB az ÁSZ jogorvoslat-kezdeményezése alapján megindította az eljárást, megállapította a jogsértést, és az önkormányzatot egymillió forint összegű bírság megfizetésére kötelezte.
A hangfelvételt a Fidesz eljuttatta a legfőbb ügyésznek. A párt gyanúja szerint a polgármester azért próbálta meg leállíttatni a számvevőszéki ellenőrzést, hogy elleplezze a visszaéléseket az uniós pályázati pénzekkel. Állítólag egyébként több önkormányzati beruházással összefüggésben is nyomozás folyik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.