Magyarország az izlandi úton

A büntetőjog területén nincs visszamenőleges hatályú jogalkotás – mondta Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő. A politikus ezt az államadósság növekedéséért felelős politikusok elszámoltatása kapcsán jelentette ki a Népszabadságnak. Mesterházy Attila (MSZP) szerint egyébként nem volt hiábavaló eladósítani az országot.

Bodacz Balázs
2011. 08. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szájer József meggyőződése szerint Szijjártó Péter sem gondolt visszamenőleges hatályú büntetőjogi törvényalkotásra, amikor a jogi elszámoltatás lehetőségét firtatta. Szájer arról is beszélt, hogy „léteznek olyan tényállások a büntető törvénykönyvben, amelyek az elmúlt évek alatt is hatályosak voltak. És nem csak büntetőjogi szankciók lehetnek.” Ezt a nézetet vallja Futó Barnabás ügyvéd is, aki korábban elmondta: a jelenlegi jogszabályok is részletesen taglalják a hűtlen vagy hanyag kezelés, csalás és korrupció büntetőjogi tényállásait, a volt kormányzati döntéshozók felelőssége ezek alapján is vizsgálható.
Mesterházy Attila szerint nem volt hiábavaló az ország eladósítása. – Az az államadósság-növekmény, ami a mi időszakunkban történt, az tudja, hova ment? Tizenharmadik havi nyugdíjra, általános béremelésre a közszférában, autópálya-építésre – mondta az MSZP-elnök az ATV Egyenes beszéd című műsorában. Gyurcsány Ferenc egyébként már 2005-ben elismerte a parlamentben, hogy a kabinet jóléti kiadásokra költi az ország kontójára felvett hiteleket. Annak, aki kérdezi, hogy hol van az a hitel, amit az elmúlt években vettünk fel, azt üzente: „Milliónyi magyar polgár megnövekedett havi jövedelmében és az autópályák aszfaltjában kell keresni.”
A szocialisták szerint a kormány politikai tisztogatást tervez, Navracsics Tibor igazságügyi miniszter ugyanakkor a múlt héten rámutatott: más országokban is folyik eljárás olyan politikai vezetők ellen, akiknek döntései súlyos károkat okoztak hazájuknak. Például bíróság előtt áll Izland volt miniszterelnöke, akinek jogi felelősségre vonásáról a parlament döntött. Geir Haarde-t gondatlansággal vádolják, mivel nem tett megfelelő lépéseket a bankok pénzügyi összeomlásának elkerülése érdekében, nem tartotta kordában a pénzintézeteket, minisztereit pedig nem tájékoztatta, hogy mekkora különbség alakult ki a gazdaság és a bankrendszer méretei között; Izland többek között emiatt omlott össze 2008-ban.

Kovács Zoltán visszaszólt. A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár a Financial Timesnak (FT) írt olvasói levélben reagált a lap Magyarországot bíráló korábbi szerkesztőségi cikkére. Kovács Zoltán leszögezte: a lap állításaival ellentétben a kormány nem kísérelt meg vádat emelni az előző kabinet tagjai ellen, visszamenőleges büntetőjogi felelősségre vonásról pedig szó sem lehet, hiszen hazánk alkotmánya ezt nem teszi lehetővé. – Ironikus, hogy az FT úgy véli, elég tudása van ahhoz, hogy jogilag helytelennek bélyegezze meg a kormány cselekedeteit, miközben kiderül, hogy nagyon kevéssé ismeri a magyar jogot – írta Kovács Zoltán, aki emlékeztetett arra is, hogy a Financial Times 2002–2010 közötti kormányokkal sokkal elnézőbb volt, mint a jobbközép kabinettel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.