Marad a zsibvásár a Nyugatiban

Örülhet a Nyugati pályaudvar falai közt árusító butikos, mobiltelefonos, szexshopos és még tíz bérlő a Pesti Központi Kerületi Bíróság hétfői ítéletének, amely felfüggesztette egy korábbi jogerős bírósági végzés által elrendelt kilakoltatásukat. Az ügy 2005 óta húzódik, a MÁV pedig tehetetlen.

Bodacz Péter
2011. 08. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jogerős bírósági végzés ide vagy oda, továbbra sem kell elhagyniuk Nyugati pályaudvari üzlethelyiségeiket a bérlőknek. A MÁV tegnapra időzítette volna egy bírósági határozat értelmében a tizenhárom üzlet kilakoltatását, ám ennek végrehajtását a helyiségek két főbérlőjét képviselő ügyvéd kérelmére a Pesti Központi Kerületi Bíróság hétfői döntésével felfüggesztette.
A fővárosiaknak, valamint a hazai és külföldi utazóközönségnek nem újdonság, hogy az Eiffel-iroda által tervezett, 124 éves műemlék épületben uralkodó viszonyok finoman szólva is balkániak, igaz, épp ezért a pályaudvaron mód nyílik a butikban, mobiltelefon-üzletben vagy akár szexshopban is a pénzköltésre. A MÁV egyébiránt 2005-től felmondta az akkor 10-12 éves bérleti szerződéseket, a közeli kormányzati negyed koncepciója nyomán. Ezt a főbérlők megtámadták, a kiköltözést meghagyó jogerős ítélet végül 2007-ben született meg. Az azóta eltelt négy év nemcsak a fellebbezésekkel, a jogi huzavonával telt, hanem a MÁV ez ügyben tanúsított passzivitására, azaz a helyzet elfogadására utalt, legalábbis a két cég, a Novodel Kft. és a Bovi Kft. szerint. A Nol.hu-nak nyilatkozva azt mondták, hogy a vasút azóta is minden hónapban kiszámlázta a bérleti díjat, és egyetlen alkalommal sem utasította vissza a határidőre átutalt pénzt. Az ügyet a MÁV sem hagyta szó nélkül: a cég tegnap kiadott közleményéből kiderül, hogy a jogerős bírósági végzés dacára az épület déli szárnyában jelen lévő főbérlők lényegében azt csinálnak, amit akarnak; az eredetileg bérelt 1121 négyzetméteres területhez képest önkényesen több mint kétszer ekkora helyet foglalnak el, amelyet szintén albérletbe adnak további társaságoknak. Ezenkívül az átépítésekkel igen sokat ártanak az egyébként műemléki védettséget élvező Eiffel-csarnoknak. – Az ingatlanrészek kiürítésére, illetve birtokba adására vonatkozó kötelezettségüknek a bérlők a mai napig, a 2007 óta folyamatban lévő bírósági végrehajtási eljárások ellenére nem tettek eleget, egyúttal a fellebbezési lehetőségek kihasználásával évek óta akadályozzák, hogy a MÁV Zrt. ingatlangazdálkodási igazgatósága megteremtse a rendezett, tiszta és biztonságos utaskörnyezetet a Nyugati pályaudvaron – áll a közleményben. Eszerint a vasúttársaság idén büntetőpert indított a „jogalap nélküli” további bérbeadások miatt, amely – mint írták – a jogerősen megszűnt szerződések révén csak az albérlők megtévesztésével valósulhat meg.
Szintén jogi eljárást von maga után a számos, engedély nélkül végezett átépítés is, amely a műemléki védettség miatt rongálásnak minősül a MÁV szerint. – A MÁV Zrt. minden jogi lehetőséget megragad, de az eljárási folyamatok időigényesek – közölte megkeresésünkre a vasúttársaság sajtóosztálya, hozzátéve: rendezetlen viszonyok esetén más pályaudvarokon is hasonlóan fel kívánnak lépni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.