Mázsás fém az úton

Nagy Áron
2011. 08. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lezuhant a pécsi Magasház legfelső szintjéről egy kibontott fémtárgy kedden este – közölte a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság tegnap. A Police.hu-n megjelent híradás szerint a mázsás alkatrész több mint hetven métert zuhant, és a becsapódáskor kiszakított egy jókora darabot az aszfaltból. Eredetileg valószínűleg a liftakna tetején volt, onnan esett le, majd több lépcsőfokon gurult, végül az ablakon át kitört. Az üvegtábla darabjai harminc méterre is szétszóródtak, senkinek nem esett baja. Egy környékbeli lakó riasztotta a rendőröket, több járőr percek alatt körbezárta és átkutatta az épületet, alulról felfelé mindent átnéztek, végül a tizennegyedik emeleten, az egyik terasz külső falához lapulva két férfit találtak. Őket a rendőrök bűncselekmény gyanúja miatt elfogták, előállították, majd tovább kutattak felfelé. A legfelső szinten fémlopáshoz használatos eszközök voltak, vélhetőleg azokkal mozdították ki a helyéről a kirepült tárgyat. A gyanúsítottak elismerték, hogy vasat akartak lopni, és azért bújtak el, mert már nem először jártak az épületben, azt azonban tagadták, hogy ők okozták volna a bajt. Az ügyben lopási kísérlet és közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény gyanúja miatt indult büntetőeljárás. A távirati iroda az eset után felidézte, hogy a pécsi Magasház Közép-Európa legmagasabb üresen álló épületeként a Guinness-rekordok könyvébe is bekerült. Története közismert: miután szakértők úgy ítélték meg, hogy a jugoszláv technológiával készült, úgynevezett IMS-épületszerkezet összetartó acélkötelei a hézagok kitöltésére használt pasztától egyes helyeken erős korróziónak indultak, és a toronyház elveszítette statikai biztonságát, 1989-ben életveszélyessé nyilvánították, és kiüríttették. Az önkormányzat többször is értékesítette az épületet, de azt a mai napig nem sikerült hasznosítani. A városvezetés a legújabb tervek szerint lebontatná az ingatlant, és két éven belül közigazgatási szolgáltató központot építtetne a helyére. A Magasházba rendszeresen szöknek be fiatalok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.