Megépült Nagybányán a romákat elkerítő fal

Elkészült a romániai Nagybányán az a fal, amely egy romák lakta panelházat kerít körbe. Az építményt azért emelték, mert a blokk lakói rendszeresen zaklatják a környéken élőket.

Hírösszefoglaló
2011. 08. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megépült Nagybányán az a fal, amely két, többnyire roma családok által lakott panelt kerít körbe, és emiatt szegregációval vádolták meg roma jogvédő szervezetek a helyi önkormányzatot – jelentette az MTI a Krónika című erdélyi napilapra hivatkozva. A lap tegnapi tudósításában beszámol arról, hogy a két méter magas falat az önkormányzat építtette meg, mégpedig azért, mert a panelben élők rendszerint zaklatják a környékbelieket, a legalapvetőbb higiéniai szabályokat sem tartják be, és a környéken magas a bűnözési arány.
A város polgármestere, Catalin Chereches elmondta, lefestik a betontéglából emelt építményt. A fal megépítésével együtt az önkormányzat a panelt és annak környékét is felújította. A polgármester legújabb ötlete az – írja a lap –, hogy a betonfalra helyi fotó- és képzőművészek alkotásait helyezik el. A városvezető elmondta: azért fogalmazódott meg benne az ötlet, mert látta a média hatalmas érdeklődését, ezért úgy gondolta, megpróbálja turisztikai látványossággá tenni a vitatott falat. A román országos diszkriminációellenes tanács hivatalból eljárást indított a polgármester ellen. A testület azt vizsgálja meg, hogy a fal megépítése szegregációnak minősül-e vagy sem – nyilatkozta a lapnak Asztalos Csaba, a testület elnöke.
Több roma jogvédő szervezet gettósításnak nevezte a polgármester kezdeményezését, aki szerintük szegregációra törekszik azzal, hogy csaknem két méter magas és száz méter hosszú betonfallal keríttette be a romákat. A romániai romák civil egyesülete szerint a fal megépítése a második világháborúbeli zsidó negyedekre emlékeztet, és ez – mint felhívják a figyelmet – elfogadhatatlan az emberi jogok mellett elkötelezett Romániában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.