Megéri a jobbért hajtani

Havonta akár százezer forinthoz is juthat az a hallgató, aki minden tantárgyból kiváló, szakmai folyóiratokban publikál, vagy tudományos diákköri konferenciákon vesz részt.

Hírösszefoglaló
2011. 08. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tanulmányi ösztöndíjat csak az a felsőoktatásban tanuló fiatal kaphat, aki államilag finanszírozott képzésre jár, és nem csúszott ki az állam által támogatott tíz félévből: a havonta járó összeget az intézmények saját szabályzatukban leírt kreditindex-számítás alapján határozzák meg. A számítás módszertana tehát – amint az az Eduline.hu összeállításából is kiderül – egyetemenként és főiskolánként eltérhet, de az biztos, hogy legalább 3-3,5-es átlag kell ahhoz, hogy valaki tanulmányi ösztöndíjat kaphasson.
Az első tanév első félévében jegyek és kreditindex hiányában tanulmányi ösztöndíj még nem jár, alaptámogatás azonban kérhető. Az 59 500 forint összegű egyszeri támogatás annak jár, aki hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű, árva vagy félárva. Mesterképzésen ugyanezen a címen 89 250 forintot kapható.
A rendszeres szociális támogatásra külön kell a diákoknak pályázniuk minden félév elején: az értékelés során a hallgató pontokat kap a pályázatban bejelölt és igazolt tényezőkre, majd a keretet és az összes pályázó pontját összevetve határozzák meg, ki mekkora öszszegre számíthat.
Azok a hallgatók, akik legalább egy gyereket nevelnek, halmozottan hátrányos helyzetűek, vagy éppen ápolási díjban részesülnek, havonta minimum 23 800 forintot szerezhetnek szociális ösztöndíjként, a hátrányos helyzetű és félárva hallgatók már kevesebb támogatással számolhatnak: a minimális összeg az ő esetükben 11 900 forint.
Rendkívüli szociális támogatásra ugyancsak pályázni kell, ennek az összege általában jóval alacsonyabb, mint a rendszeres szociális támogatásé, a legtöbb egyetemen és főiskolán pedig alapos indok – házasságkötés, gyermekvállalás vagy munkanélkülivé válás – kell a pályázáshoz.
A köztársasági ösztöndíjon elnyerhető juttatás viszonylag magas, a 2010–2011-es tanév első félévében havi 34 ezer forint volt. Itt szigorú feltételeknek kell megfelelni, a hallgatóknak ugyanis mindössze a 0,8 százaléka nyerheti el az ösztöndíjat: a nyári pályázást megelőző két szemeszterben legalább 4,5-ös átlagra és minimum 55 kreditre van szükség, de a tapasztalatok szerint a sikeres pályázathoz nyelvvizsgára és tudományos publikációra is szükség van. Minderről igazolást kell vinni: csatolni kell többek között a nyelvvizsga-bizonyítványokat, a publikációk fénymásolatát, egy egyetemi tanár vagy akadémikus ajánlását, az index fénymásolatát, valamint az önkéntes munkáról szóló igazolást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.