Megugrott az üzletek forgalma

Munkatársunktól
2011. 08. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Májusban a kiskereskedelmi üzlethálózatok, valamint a csomagküldő cégek 646 milliárd forintnyi terméket forgalmaztak, amely 1,3 milliárd forinttal haladja meg az áprilisi, és 45 milliárddal a tavaly májusi adatot – áll a Központi Statisztikai Hivatal tegnap közzétett gyorsjelentésében. Az elemzésből az is kiderül, hogy májusban az év eleje óta nem látott mértékben, 0,5 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom áprilishoz képest. A múlt év azonos időszakához viszonyítva még látványosabb, 0,7 százalékos volt a bővülés. Ez utóbbi ráadásul az elmúlt nyolc hónap legmagasabb értéke.
A gyorsjelentés kiemeli azt is, hogy az élelmiszer és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem az előző hónaphoz képest lényegében stagnált, ugyanakkor a nem élelmiszer-kiskereskedelem nagymértékben, 1,3, az üzemanyag-kutak forgalma pedig 1 százalékkal bővült. Az előző évhez viszonyítva az emelkedés még kézzelfoghatóbb, ugyanis 2010 azonos időszakához mérten a nem élelmiszer-kiskereskedelem értékesítése 1,7 százalékkal nőtt. Az átlagot meghaladóan bővült a forgalom az illatszerek, a textil és a ruházati cikkek körében, valamint a könyvet, újságot, papírárut és egyéb iparcikkeket forgalmazó üzletekben. A statisztikai hivatal által közölt adatokból arra lehet következtetni, hogy a lakosság vásárlóereje növekvőben van, lévén a múlt évhez viszonyított nettó keresetek emelkednek, miközben a fogyasztói árak növekedési üteme lassul.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.