(mi lehetne a magyarázat )

Kristóf Attila
2011. 08. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Én nem tudom, milyen kölcsönhatásban állnak egymással a világ különböző, egymástól teljesen elütőnek látszó dolgai és intézményei. Azt gondolhatnánk például, hogy a dohányipar a gyógyszergyár antagonistája, hiszen az egyik mérgezi, a másik gyógyítani akarja az embert. Gondoljunk azonban – minden különösebb irónia nélkül – arra, hogy hányféle dohányzás elleni szert reklámoznak, nem beszélve a különböző rákellenes medicinákról, s arról, hogy állítólag létezik egy úgynevezett gyógyszerlobbi, amely, legalábbis üzleti szempontból, várakozón tekint és hatalmas erőfeszítéssel és beruházásokkal készül egy dinamikus H1N1 megjelenésére.
Végül is azt kell hinnünk, hogy a dohány- és gyógyszeriparban van valami közös, ha más nem, a hatalmas gazdagság. Volt szerencsém néhány évvel ezelőtt egy ott dolgozó (kutató biológus) rokonom jóvoltából megtekinteni az egyik legnagyobb és legkiválóbb svájci gyógyszergyárat. E kedves rokon 1956-ban távozott Magyarországról, eredeti végzettsége történész volt, mégpediglen a marxista fajtából. Jó képességeit bizonyítja, hogy Svájcban biológusdiplomát szerzett harmincegynéhány éves korában. Szemmel látható büszkeséggel vezetett végig a hatalmas üveg-, márvány-, króm-, acélépületen, amelyhez foghatót azóta sem láttam. Belenézhettem a több százezres nagyítású csúcsmikroszkópba: a vírusok akkorának tűntek, mint egy víziló. Amit ott láttam, a tudomány jól kiérdemelt luxusa volt, a korszerűség paroxizmusa. Irigykedtem és tátottam a számat. Néhány évvel később eljutottam a világ egyik legnagyobb dohányipari konszernjének ünnepi fogadására, ahol nem kellett mikroszkóp ahhoz, hogy vízilónak nézzem a homárokat. Mindezt nem szemrehányásként mondom, hiszen a világcég úgynevezett jótékonysági hangversenye után tálalták fel ezeket az ínyencségeket, s a nagyobb homárokat el is dugták a töpörtyűs pogácsa mögött. Tehát a nagy pénz, mint alapvetés, közös.
Engem évek óta foglalkoztat, hogy a gyógyszergyárak, nyilván közös megegyezéssel, miért szabják meg és csomagolják például a szívbetegek számára a havi adag tablettákat 28-as kapszulákba, buborékfóliákba, dobozokba stb. Ugyanis egyetlen huszonnyolc napos hónap van, a február. Ha szökik az év, az is huszonkilenc. Hét hónap pediglen harmincegy napot tartalmaz, harmincat mindössze négy.
Mi lehet az oka annak, hogy a gyógyszeripar következetesen huszonnyolccal számol? Van négyszer hetes buborékfólia is, de ha beszorzom, az is csak huszonnyolc. A két, illetve három hiányzó tabletta helyett a körmét rágja szegény beteg. Kérdeztem orvosokat és gyógyszerészeket: lövésük sincs. Zsugoriságról volna szó? Aligha hiszem. A minap rádöbbentem az egyetlen lehetséges magyarázatra. A gyógyszergyárak nem zsugoriak, hanem takarékosak. Nyilvánvalóan tudományos felméréseket végeztek és arra a megállapításra jutottak: biztosra vehető, hogy a betegek vannak annyira feledékenyek vagy szórakozottak, hogy havonta minimum két tablettát elfelejtenek bevenni. Minél öregebb egy beteg, annál feledékenyebb. Lehetséges, hogy száz év felett felesleges egyetlen tablettát is a kapszulába tenni. A többi úgyis menne a pocsékba, s csak a veszélyes hulladékot gyarapítaná.
Hogy ez az általam kiötlött magyarázat minden szempontból kielégítő választ ad ad-e a kérdésre, én nem tudom…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.