Mit csinált Gorbacsov a foroszi fogságban?

Húsz éve a világ még nyugtalanul azt találgatta, mi van a Krímben házi őrizetben tartott Mihail Gorbacsovval. Az információ hiányában keletkezett legendákat később maga a „peresztrojka atyja” is előszeretettel táplálta. Két évtized után a Rosbalt hírportálnak a foroszi rezidencia őrségének parancsnoka oszlatja a mítoszokat.

Stier Gábor
2011. 08. 31. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lev Tolsztoj a megszokott módon őrizte a július végén családjával a foroszi Zarja rezidenciára pihenni érkezett elnök-pártfőtitkár nyugalmát. A híres író leszármazottja a KGB egyik akkori krími vezetőjeként már Gorbacsov augusztus 20-ra, az új szövetségi szerződés aláírására tervezett utazását készítette elő, amikor moszkvai parancsnoka, Vjacseszlav Generalov váratlanul arra utasította, hogy 18-án öt Volgával és egy autóbusszal várja őt a Szevasztopol melletti Belbek repülőtéren. A 1995-ben vezérőrnagyként nyugállományba vonult őrségparancsnok először azt gondolta, talán az errefelé nem ritka közös tengerészgyalogos-gyakorlatok egyikére érkezik a szokásosnál nagyobb küldöttség, ám meglepődve látta, hogy a gépből főnöke mellett a Politikai Bizottság néhány tagja s 15 KGB-s száll ki. Parancsba kapta, hogy fél óra alatt Foroszban kell lenni, s addigra a rezidenciát el kell vágni a külvilágtól. Ebből megértette, hogy az elnök házi őrizetbe került. A PB tagjai bementek Gorbacsovhoz, az őrség kulcsposztjait megerősítették a Moszkvából érkezőkkel, a parancsnokságot pedig Generalov vette át. Az őrséget utasították, hogy a rezidenciáról senkit se engedjenek ki, de Gorbacsovot továbbra is elnökként kezelték. „Aki a kormányőrséghez kerül, mindenre fel kell készülnie, így nem lephetett meg senkit ez a helyzet sem, nyugtalanító volt azonban a három napig elhúzódó bizonytalanság. A legutolsó ilyen esetkor, Hruscsov hatalomra jutásakor s bukásakor ugyanis minden lejátszódott pár óra alatt” – veti fel Tolsztoj.
A KGB tisztje szerint Gorbacsovnak talán öt kérése volt, ebből kettőre emlékszik. Az egyiket, hogy állítsák helyre a kapcsolatot a külvilággal, nem teljesíthették, orvosért azonban maga Tolsztoj ment el. Lijev doktor, aki már évek óta kezelte az elnök lumbágóját, miután megtudta, a Zarjából kifelé egyelőre nincs út, gondolkodott, majd csak annyit mondott, hogy Mihail Szergejevics már jobban van, s elment. Tolsztoj csak mosolyog Lijev későbbi visszaemlékezésein, miszerint húsz morcona KGB-s jött volna érte, s próbálta betuszkolni egy autóba. „Ketten voltunk a sofőrrel” – legyint a tiszt.
Tolsztoj a legendagyártás részének nevezi azt is, hogy Gorbacsov egy, a padláson talált zsebrádióból értesült volna a világban történtekről. „Nem volt ott semmiféle véletlenül heverő rádió. Nem is lehetett! Az elnöknek egyébként is volt lehetősége tájékozódni a történtekről, hiszen a rezidencia antennáit lekapcsolták ugyan, de a környéken működött minden. Az ügyeletes- szobában például egy drótantennával fogták az adást, s látták a Hattyúk tavát, a Moszkvába bevonuló tankokat, s a barikádokat is. Az elnök szobájában ráadásul ott állt egy japán gyártmányú tévé, s egy német rádió” – mesél a vezérőrnagy, megjegyezve, hogy Gorbacsovot a történtek egyáltalán nem hozták ki a sodrából. Tolsztoj egyetért azokkal, akik szerint az elnök számíthatott az események ilyen alakulására. Nem lepődött meg, nem adott semmilyen parancsot, nem próbált kitörni az őrizetből. Csak sodródott az eseményekkel, s egykedvűen várt. Talán arra, hogy hősként térjen vissza Moszkvába. Hasonlóan vélekedik Eduard Sevardnadze is. „Nem tudtam megérteni, hogyan nem látja a veszélyt, s miért nem teszi meg a szükséges lépéseket!” – nyilatkozta a minap Gorbacsov egykori külügyminisztere, mentségül azért megjegyezve, az SZKP-n belül rá nehezedő nyomás nem engedte meg neki, hogy határozottan és gyorsan cselekedjen. Gorbacsov a minap azt nyilatkozta, hogy a puccsisták provokálni próbálták, hogy aztán a tűzharcban lelőjék. Tolsztoj ezzel szemben állítja, hogy az őrség a korábbihoz hasonló módon folytatta a munkát, azzal a kivétellel, hogy nem lehetett elhagyni az üdülőt. „Az volt a dolgunk, hogy megőrizzük a nyugalmat!” – veti fel Tolsztoj, s emlékeztet arra is, hogy a Krím későbbi vezetője, Jurij Maskov például utólag azt állítja, hogy az elnök kiszabadítását szervezte. „Odajött pár emberrel a bejárathoz, érdeklődött, majd várt egy kicsit, s elment” – írja le a történteket a nyugalmazott tiszt.
Tolsztoj egy másik „hősről”, a Gorbacsovot saját verziója szerint állítólag kiszabadító Alekszandr Ruckojról is lerántja a leplet. „Én fogadtam a puccsisták küldöttségét 21-én a repülőtéren. A Jazovot, Lukjanovot, Ivaskót és Baklanovot szállító gép után jött Ruckojé, de ezt már nem vártuk meg. Ekkor már világos volt, hogy vége mindennek. A Moszkvából három nappal korábban érkezett KGB-sek géppisztollyal felfegyverkezve várták a delegációt, világosan értésre adva, hogy megvédik az elnököt. Ruckojjal valóban érkeztek később géppisztolyosok, nem tisztek, hanem a tűzoltó-akadémia tanárai, de az üdülő mozitermébe zárták őket” – emlékezik a vezérőrnagy, Gorbacsov pedig visszarepült Moszkvába, ahol hatalmas ovációval fogadták.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.