Napi hatvanezerért szakértett az MSZP-s

Napokon belül dönthet az ügyészség arról, hogy elrendeli-e a nyomozást hűtlen kezelés gyanúja miatt abban az ügyben, amelyben érintett lehet Dóra Ottó, az MSZP salgótarjáni elnöke is.

Munkatársunktól
2011. 08. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Információink szerint a vádhatóságra múlt hét végén érkezett feljelentés ismeretlen tettes ellen annak kapcsán, hogy a szocialista politikus az előző ciklusban párhuzamosan több költségvetési szervezetnek is dolgozott, munkája elszámolása azonban a gyanú szerint nem volt szabályszerű.
A Magyar Hírlap közölte, a feljelentés szerint a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) 2007–2008-ban megyei, illetve regionális területfejlesztési kérdésekben eseti tanácsadásokra kötött szerződést Dóra Ottóval. A szocialista politikus 2006-tól 2010-ig az állami Ipoly Erdő Zrt. igazgatósági tagjaként, illetve az ugyancsak állami Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács MeH-delegáltjaként is dolgozott.

*

Az itt kifejtett munkáját azonban úgy számolta el, mint megbízási szerződése részeként teljesített szakértői tevékenységet. – A teljesítések aggálytalan igazolása a MeH részéről megtörtént, bár a feljelentés szerint ez a kifizetés jogszerűtlen volt – írta a Magyar Hírlap, hozzátéve, a szerződések kezdeményezője, kötelezettségvállalója és a teljesítést igazoló személy a Szilvásy György vezette kancellária akkori kabinetfőnöke volt.
Dóra Ottónak 2007 második fél évében eseti tanácsadásra 2,275 millió forintot fizettek ki. Az MSZP-s politikusnak az észak-magyarországi területfejlesztési kérdésekben kifejtett eseti tanácsadói megbízását egyébként több körben módosították, amelynek nyomán 6,242 millió forintra tarthatott igényt a feljelentés szerint. A napilap közölte, hogy 2008. március 31-én – visszamenőlegesen, január 1-jei hatállyal – legfeljebb hetven szakértői napon, naponként 60 ezer, összesen 4,2 millió forintért kötöttek szerződést, amit később 2009. május 31-ig meghosszabbítottak úgy, hogy hetvenről kilencvenkilenc napra emelték fel a szakértői napok számát. 2009. április 16-án ismét módosították a szerződést: 105-re emelték a szakértői napok számát, és megállapodtak, hogy 2009. március 1-je után szakértői naponként 57,5 ezer forint lesz Dóra Ottó díja. Így a módosított szerződés szerint a szakértő immár 6,242 millió forint megbízási díjra volt jogosult. A MeH elfogadta a különböző protokollmegjelenések, tárgyalások, illetve külföldi (brüsszeli, firenzei) megbeszélések elszámolását is, ám az utazásokat nem finanszírozta. Dóra Ottó egyébként 2007 júniusától 2010 júniusáig a Honvédelmi Minisztérium alá tartozó HM Arzenál Zrt. igazgatósági elnökeként bruttó 7,745 millió forint tiszteletdíjban részesült.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.