Napi sajtószemle

Munkatársunktól
2011. 08. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Franffurter Allgemeine
Vannak olyan események, amelyek egyszerűen nem kommentálhatók, és ez már önmagában leírhatatlanul fájdalmas – fogalmaz a norvégiai vérengzés kapcsán kommentárjában a német konzervatív napilap szemleírója, Georg Paul Hefty. – Teljes mértékben nyilvánvaló, hogy az ilyen jellegű terrorcselekmények a józan ész kategóriáival nem magyarázhatók. A tettes által elkövetett kettős merénylet sem politikai, sem társadalmi, sem vallási megközelítésből nem értelmezhető. Az egyetlen kategória, amellyel a történtek jellemezhetők,
az a téboly – írja Hefty.

Süddeutsche Zeitung
Nem elegendő a tettes elmeállapota felett spekulálni. Ebben az esetben ugyanis rendkívüli az a veszély, hogy a tényleges cselekedet okai egy zavarodott elme homályában teljes mértékben háttérbe szorulnak. A lap szerint minden indok megvan a kettős merénylet politikai indítékainak végiggondolására.

I'Occidentale
A norvég gyilkos bíróság elé állt. Nyilvános meghallgatást követelt, jól tudva, miként használhatja ki az emberi jogokat, a szólásszabadságot garantáló igazságos társadalom gyengéit, amely ahelyett, hogy a téren felakasztotta volna, letartóztatja, védőt jelöl ki mellé, s még kéréseit is teljesíti – veti fel A globalizáció véget ért Utoyán című írásában az olasz lap.

MKRU
Ha a norvégiai tragédia semmire nem tanítja meg az európai hatóságokat, akkor az ilyesmi mindennapos lesz, mert az első lépés megtörtént, állítja az orosz tömeglap, megjegyezve, hogy gyilkolni kész emberekből Európában sincs kevesebb, mint Afganisztánban.

BEHOBOCTN
E rettenetes terrorakció nyomán Európa figyelmének a középpontjába kerül majd a migrációellenes nacionalista pártok kérdése, amelyek az utóbbi időben egyre népszerűbbek lettek, véli az orosz lap, rámutatva, hogy a gyűlölet szavai tettekké tudnak válni.

Le Figaro
Breivik gyilkos eltökéltsége és tettének ideológiai motívumai kérdések sorát vetik fel – véli a francia konzervatív lap, amelyet a terrorakció elkövetésének módszerei az al-Kaidára emlékeztetik. Mint a szerző fogalmaz, el kell ismerni, hogy a bevándorlás növekedése, s az ebből adódó félelem, valamint Európa bonyolult viszonya az iszlámmal szélsőséges válaszreakciókat vált ki.

Mediapart
Miért van az, hogy a vérengző muzulmánok terroristák és fanatikusok, míg a gyilkoló keresztények szélsőségesek és fundamentalisták? – teszi fel a kérdést a francia internetes napilap, megjegyezve, mikor a kék szemű, szőke norvég öl embereket, akkor a lapok szélsőséges, míg ha egy fekete hajú csecsen, akkor terrorista elkövetőt emlegetnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.