Napi sajtószemle

MN
2011. 08. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

krónika
Nagyváradon biztonsági kamerákkal védenék a köztéri szobrokat és emlékműveket a rongálóktól – adta hírül a kolozsvári lap. Biró Rozália, a város alpolgármestere bejelentette: helyreállítják az utóbbi hónapokban megrongált magyar emléktáblákat. Az alpolgármester szerint ha a megkárosítottak között akár csak egy is lenne, amelyik román személyiségnek állít emléket, elhihetnék, hogy csak színesfémtolvajok vagy felelőtlen suhancok tetteiről van szó, de sajnos ez nem így van, ezért világos, hogy a rongálások magyar közösség elleni támadásként értelmezhetők.


Frankfurter Allgemeine
A tíz hónappal ezelőtti iszapömlés sújtotta falvak helyreállításáról közöl helyszíni riportot a német konzervatív lap. Georg Paul Hefty kiemeli, hogy az újjáépítés példásan halad, megfogalmazása szerint tíz hónappal a történtek után számos sebet sikerült begyógyítani.


DZIENNIK
Mintegy kétmillió lengyel keresett boldogulást Nyugaton Lengyelország uniós csatlakozása, 2004. május 1. óta, és közülük legalább egymillió soha nem is szándékozik hazatérni, írja a lengyel jobboldali napilap. A tartósan külföldön tartózkodó lengyelek 75 százaléka a lengyel statisztikai hivatal adatai szerint is már több mint egy éve választott hazájában él, s az ENSZ álláspontja szerint az ilyen tartósan külföldön élő személyeket a tartózkodási ország népességéhez kell számítani. A külföldön élő lengyelek közül sokan nagyszerűen boldogulnak, céget alapítanak, továbbképzik magukat, otthon pedig nem látnak olyan változásokat, amelyek miatt érdemes lenne visszatérniük. Szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy minél többen távoznak, annál több időskorú jut egy aktív dolgozóra. Pozitív hozadéka ugyanakkor az emigrációnak, hogy az elvándorlás tehermentesítette a lengyel munkaerőpiacot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.