Nehéz évadkezdés Nyíregyházán is

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei önkormányzat – más megyékhez hasonlóan – súlyos likviditási problémákkal küzd. Ennek fényében pedig a megye és a megyei jogú város, Nyíregyháza fenntartása alá tartozó Móricz Zsigmond Színháznak is meg kell húznia a nadrágszíjat, mivel még mindig nem tudni, menynyi pénzt kaphat fenntartóitól az új évadkezdésnél a teátrum.

Makrai Sonja
2011. 08. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Keleten a helyzet változatlan. A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színháznak folyamatos anyagi problémákkal kellett küzdenie már a múlt évadban is: a helyhatóság feladatköre nem változott, ugyanakkor csökkentek az illeték- és egyéb bevételei, ami nagyban befolyásolta a működtetett intézmények pénzügyi helyzetét is. A színházban ennek ellenére sikerült bemutatni a meghirdetett műsortervet, elvégezni a legszükségesebb fejlesztéseket és az állagmegóvó karbantartásokat. Jelenleg – a színház fenntartóinak és a panelprogramnak köszönhetően – a színészház felújítása zajlik.
A helyzethez képest sikeresen zárták az évadot: több mint százhúszezer néző volt kíváncsi a 2010–11-es színházi évad előadásaira a Móricz Zsigmond Színházban. Sőt, az előadásszámok is nőttek az elmúlt évadban: többek között a bábszínházi program beindításának köszönhetően a tavalyi 465-tel szemben 565 előadást tartottak. A teátrum büdzséje azonban még mindig sovány, újfent nehéz évadkezdés elé kell néznie a társulatnak, mivel a fenntartóktól kapott támogatás összegéből továbbra sem tudni, mennyi áll a színház rendelkezésére ősztől. Bár a múlt év végén szavaztak az idei támogatásról, az a likviditási problémáknak, illetve az ezekből következő átcsoportosításnak köszönhetően biztos csökkenni fog. Gulyás József, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés gazdasági ügyekkel megbízott alelnöke lapunk megkeresésére úgy nyilatkozott: a színház 650 milliós összköltségvetésének 15 százalékát adja a fenntartó megyei jogú város és a megye. Gulyás József lapunknak hangsúlyozta, közel harminc intézményről kell gondoskodniuk, a financiális problémák pedig nem teszik lehetővé, hogy ugyanannyi pénzt adjanak a színháznak, mint eddig. A pontos összegről, hogy mennyi is jut a teátrumnak, az alelnök szerint csak ősszel lehet beszélni. A színház vezetőségétől óvatos tervezést várnak, de az igazgatót szakmai önállóságában nem kívánják korlátozni. Tasnádi Csaba színházigazgató állítása szerint a meghirdetett évadot biztonságosan csak a jelenleg állományban lévő színészekkel tudja elkezdeni. Új művészek szerződtetése kérdéses, mint ahogy az is, hogy őket milyen formában – közalkalmazotti jogviszonyban vagy vállalkozóként – lehetne foglalkoztatni. Az igazgató az állandó vendégművészekkel is tárgyalt a nehéz helyzetről, és biztatta őket, hogy máshol is vállaljanak munkát, ha erre lehetőségük nyílik.
– Nem akarok vészharangot kongatni, a helyén kell kezelni a problémát. Gazdasági válsághelyzet van, ma mindenkinek hasonló gondokkal kell megküzdenie: kérdéses, hogy miként változtatja meg a közgyűlés a költségvetési tervezetét az anyagi nehézségek fényében. Az évadunk még menet közben is alakulhat. Megoldást kell és fogunk találni a színház anyagi helyzetének rendezésére. Folyamatosan keressük a művészetpártoló mecénásokat, illetve a társaságiadó-kedvezményből befolyó támogatások is segíthetnek nekünk. Reméljük, hogy utóbbit nem befolyásolja majd túlságosan negatívan az új sporttörvény. A lényeg, hogy nézőinket azon a színvonalon szolgáljuk ki, amit megszoktak és elvárnak tőlünk. Színházunk önálló társulata idén lesz harmincéves, ennek méltó megünneplését is szem előtt kell tartanunk. Az akarat és a színház közösségteremtő ereje segíthet nekünk. A bizonytalanságok ellenére optimista vagyok, mert érezhetően szükség van arra, amit csinálunk. Már most közel hatszáz bérlettel többet adtunk el, mint az elmúlt nyár azonos időszakában – hangsúlyozta Tasnádi Csaba igazgató.
Az augusztus végén kezdődő 2011–12-es évad erősnek tűnik így is: bemutatják a Szindbád nyomoz Tirpákiában című zenés bűnügyi komédiát, amelyet a Szabolcsi Írók Társasága (Szirt) és a Vörös Postakocsi folyóirat szerzői, Antal Balázs és Onder Csaba közösen írt. Repertoárra kerül Mozart Varázsfuvolája Ladányi Andrea rendezésében, Carlo Goldoni A hazug című vígjátéka, Sütő András A szuzai menyegző című darabja, Szophoklész Antigonéja, Örkény István Kulcskeresők című komédiája, Tasnádi István Kokainfutárja, valamint Arthur Miller klasszikusa, Az ügynök halála. A gyerekelőadások között helyet kap Paul Maar Hoppládája és Benedek Elek Magyar népmeséi. A legkisebbnek szóló bábelőadások között bemutatják Violet Philpot Kalóz-kalandját, Jevgenyij Svarc Hókirálynőjét és Mosonyi Aliz Szekrénymesék című darabját.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.