Nem kell annyi vizet inni, mint sulykolják

Hírösszefoglaló
2011. 08. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elterjedt nézet szerint az embernek sokat kell innia, mert az jót tesz az egészségnek, a szépségnek, a szellemi frissességnek. A Frankfurter Allgemeine Zeitungban közölt cikk szerint azonban számos nemzetközi szakember arra hívja fel a figyelmet, hogy az évtizedek óta sulykolt tanácsnak semmilyen tudományos alapja nincs – jelentette a távirati iroda. Noha tény, hogy folyadék nélkül az ember néhány nap alatt szomjan hal, az, hogy kinek mennyi vízre van szüksége, számos tényezőtől függ. Többek közt genetikai adottságaitól, a környezet hőmérsékletétől, a fizikai igénybevételtől. Az ásványvíz- és üdítőlobbi azonban mesterien hangszerelt hadjáratot folytat, amely tetemes profitot eredményez: a palackozott italok forgalma világszerte rendületlenül emelkedik. Az ember valódi vagy vélt folyadékszükségletéről folyó vitában elsikkad az, hogy szervezetünknek több olyan mechanizmusa van, amely rendkívül hatékonyan figyelmeztet a folyadékveszteségre. Ezek egyike a szomjúság. Hogy ez az évezredek alatt jól bevált vészjelzés ne működne helyesen, az evolúció szempontjából nem igazán hangzik hihetően – vélik a kutatók.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.