Nincs jogszabály a galambmentesítésre

Noha a galambok számos fertőzés és betegség hordozói, és szinte mindenhol fellelhetők, a legtöbb közintézmény nem vesz tudomást a gondról. Az iskolák, kórházak ablakpárkányain, elhagyatott padlásain megtelepedő szárnyasok befogására nincs uniós előírás, pedig az hosszú távú megoldást nyújthatna a madarak által terjesztett betegségek ellen.

Munkatársunktól
2011. 08. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Külső- és belső élősködők, baktériumok, vírusok, gombák, ürülékpor, toll – allergia. Ezeket a betegségeket, kórokozókat és parazitákat mind a közöttünk élő galambok hordozzák és terjesztik. Az orvosi rendelők, valamint iskolák területén megbúvó állatok, valamint azok ürüléke különösen nagy egészségügyi kockázatot jelentenek, ráadásul a gyerekek vagy a legyengült szervezetű betegek duplán ki vannak téve a fertőzés veszélyeinek.
A galambmentesítésre jelenleg nincs európai uniós előírás, ez azonban nem jelenti azt, hogy a probléma nem létezik – mondta el lapunknak egy madárbefogással foglalkozó vállalkozó. Szerinte a közintézmények ablakaiban tanyázó madarak befogása hosszú távon is megoldást jelenthetne, ráadásul az állatokat nem pusztítják el, hanem sérülésmentesen kijelölt helyre viszik őket. Szerencsére vannak olyan cégek, amelyek nem sajnálják a pénzt a higiéniai feltételek megteremtésére, s minden esetben jelentkeznek, ha galamb vagy más madár bukkan föl a telephelyükön. Akad olyan társaság, amely havonta kétszer is ellenőrizteti épületeit. Ugyanakkor a legtöbb helyen a pénz hiányára hivatkozva utasítják el a beavatkozást, nem számolva azzal, hogy a fertőzöttek gyógyítása sokkal drágább – jegyezte meg a vállalkozó.
Noha tömeges megbetegedést okozó fertőzésforrásról nem lehet beszélni, a galambok elszaporodása az ÁNTSZ szerint is megoldhatatlannak tűnő gondot jelent. Különösen a városokban okoznak nehézségeket: ürülékükkel károsíthatják az épületeket, a növényzetet és számos egyéb környezetszenynyezési kérdést vethetnek fel. Ezek az állatok számos vírust, baktériumot hordozhatnak, s a galambfekáliával, tollal szennyezett por allergénként hat. A madarak, illetve élőhelyeik közelsége elsősorban allergiás reakciókat okozhat, különösen a gyermekeknél és az arra érzékeny felnőtteknél – közölte lapunkkal az népegészségügyi hatóság. Igaz, hogy az egyes ingatlanok tisztán tartásáról az ingatlan tulajdonosa, kezelője, tartós használója köteles gondoskodni, galambmentesítésre vonatkozó kifejezett jogszabályi előírás jelenleg nincs.
A lapunknak nyilatkozó vállalkozó úgy fogalmazott: a kórházak, iskolák területét ellepő fertőző forrást kellene megszüntetni, hiszen ezek az emberi szervezetbe itt juthatnak be a legkönnyebben. Ez nem lehet jogszabály kérdése, ez egészségvédelmi kötelesség – szögezte le a szakember.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.